Vårdfokus har legitimerade sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som målgrupp. Vårdfokus är medlemstidning för Vårdförbundet.

5 december 2023 kl 16:54 av Vårdfokus

Får jag ledigt på min 50-årsdag?

I höst fyller jag 50 år och jag har länge planerat att ha en fest då. Har jag rätt att vara ledig på min 50-årsdag?
5 december 2023 kl 08:37 av Vårdfokus

Sjuksköterskan Nicklas: ”Jobbstressen ledde till min hjärtinfarkt”

Läkarna fick såga upp bröstkorgen, lyfta ut hjärtat och byta ut sex kranskärl. Sjuksköterskan Nicklas Krona kunde inte förstå varför han drabbats av en svår hjärtinfarkt. Han som aldrig rökt, knappt druckit alkohol och alltid tränat. I dag är han övertygad om att det berodde på åratal av hård press på jobbet.
4 december 2023 kl 08:33 av Vårdfokus

Var tredje jobbar deltid – främsta skälet är trötthet

Var tredje sjuksköterska och biomedicinsk analytiker jobbar deltid. Av barnmorskorna är det varannan. Den främsta anledningen är behov av vila och återhämtning, visar en ny rapport från Vårdförbundet. "Vi har för många patienter per sjuksköterska. Man hinner inte med", säger Vendela Knuutinen, som jobbar 80 procent.
1 december 2023 kl 14:34 av Vårdfokus

Leif har jobbat på akuten i 50 år: ”Hade mer att ge efter pensionen”

För exakt femtio år sedan var han med när akutmottagningen i Skövde invigdes. I veckan var sjuksköterskan Leif Carlsson positionerad i yttre triage när den nya akuten tog emot de första patienterna. ”Jag vill inte springa i korridorerna längre”, säger 74-åringen som fortfarande jobbar halvtid som timanställd.
1 december 2023 kl 08:33 av Vårdfokus

Forskning: Så blir det mindre stressigt att börja på nytt jobb

Stress och osäkerhet. Första tiden på ett nytt jobb kan vara tuff. Nu visar ny forskning hur kollegor och handledare bäst kan hjälpa nyanställda att få en bättre jobbstart. ”Det ska få ta tid att vara ny”, säger Elin Frögéli, psykolog och forskare vid Karolinska Institutet.
30 november 2023 kl 11:06 av Vårdfokus

Nu öppnar Sveriges första barnmorskeledda förlossningsklinik

I januari slår portarna till BB Gårda i Göteborg upp. Den barnmorskeledda kliniken vänder sig till ”högfriska” födande som får betala cirka 50 000 kronor för sin förlossning. ”Det är en vårdform som har efterfrågats länge av kvinnorna” säger en av grundarna, barnmorskan Johanna Sedeborn.
30 november 2023 kl 10:43 av Vårdfokus

Sorgen efter stängningen: ”Kollegorna är som en familj och jobbet mitt andra hem”

På tisdagskvällen släcktes skylten över akutmottagningen i Lidköping. Framöver hänvisas patienterna till Skövde, fem mil bort. Beslutet har mötts av protester från både invånare och personal - och kampen för en återstart är redan i gång.
30 november 2023 kl 10:42 av Vårdfokus

Facket: ”Det finns riskanalyser till förbannelse”

Alfred Klingvall är huvudskyddsombud på Skaraborgs sjukhus och förtroendevald för Vårdförbundet. Han förstår frustrationen hos medarbetarna på akuten i Lidköping som nu stängts och menar att arbetsgivaren borde agerat annorlunda, till exempel med "tidig och tydlig information".
28 november 2023 kl 21:56 av Vårdfokus

De prisas av Vårdförbundet

På tisdagskvällen delades Vårdförbundspriset och utmärkelsen Årets vårdchef ut vid en prisceremoni i Stockholm. Vårdförbundspriset delas årligen ut till initiativ som ger en mer personcentrerad vård.
28 november 2023 kl 09:22 av Vårdfokus

Arbetsgivaren säger att jag har en löneskuld

Min arbetsgivare säger att jag fått för mycket i lön och att jag nu har en löneskuld. Det känns konstigt att jag är skyldig arbetsgivaren pengar när det är de som har gjort fel.
28 november 2023 kl 09:21 av Vårdfokus

Måste en uppsägning vara skriftlig?

Jag jobbar på regionens sjukhus och har precis fått reda på att jag fått jobbet jag sökt som sjuksköterska på en privat mottagning. Hur säger jag upp mig från sjukhuset? Måste det vara skriftligt?
28 november 2023 kl 09:17 av Vårdfokus

”Omvårdnadsforskning måste komma in mer i cancervården”

Forskning om cancer och omvårdnad lyfts fram när Cancerfonden bjuder kliniska sjuksköterskor från palliativ och onkologisk vård på en heldag under onsdagen. ”Sjuksköterskor har en nyckelroll i cancervården, och behöver få ta del av de senaste rönen”, säger Annika Cederholm, sjuksköterska och sakkunnig.
27 november 2023 kl 10:03 av Vårdfokus

”Största glädjen är att komma till jobbet och upptäcka att ägget har befruktats”

På Reproduktionscentrum i Uppsala är labbet hjärtat i verksamheten. Biomedicinska analytikern och embryologen Fatma Gülen Yaldir medverkar i alla steg: ”Det känns väldigt meningsfullt”.
24 november 2023 kl 11:14 av Vårdfokus

Platsbrist

Illustration: Anders Parsmo.
24 november 2023 kl 11:12 av Vårdfokus

Anmälningsplikt

Illustration: Anders Parsmo.