Vårdfokus har legitimerade sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som målgrupp. Vårdfokus är medlemstidning för Vårdförbundet.

4 juli 2024 kl 14:02 av Vårdfokus

”Det var kanske lite kaxigt att välja akuten som helt ny sjuksköterska”

Sahar Sabri tog examen i januari. Nu jobbar hon på akuten trots att hon först tänkte att det skulle vara en tuff miljö som ny sjuksköterska. Och tufft har det blivit men också kul.
4 juli 2024 kl 09:45 av Vårdfokus

Hon vårdade ungdomar på iva efter Backabranden

Natten till den 30 november väcks intensivvårdssjuksköterskan Maria Tiger av telefonen. Det har skett en katastrof och hon behövdes på jobbet. När hon kliver in på avdelningen slår brandlukten emot henne. Vårdfokus har mött några av vårdens hjältar som på olika sätt jobbat under olika katastrofer - här är deras berättelser.
4 juli 2024 kl 08:19 av Vårdfokus

Förhandlingschefen svarar på tolv frågor om nya avtalet

I fredags slog det ned som en bomb. Efter månader av konflikt var nu ett nytt avtal på plats mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKR och Sobona. Strejken och övertidsblockaden upphörde i samma stund. Sedan avtalet blev klart har debatten bland medlemmar rasat. Många är besvikna på att arbetstidsförkortningen inte omfattade fler och menar att Vårdförbundet kastade in handduken för tidigt. Andra ser det som en bra början på något nytt. Men vad innebär det nya avtalet egentligen? Annelie Söderberg, förhandlingschef, reder ut innehållet i det nya avtalet och berättar varför Vårdförbundet valde att tacka ja till budet.
3 juli 2024 kl 09:24 av Vårdfokus

Så kan du hantera svåra händelser på jobbet

En brand, en tsunami eller ett terrordåd. Att vårda i katastrof kan sätta sina spår. Vårdfokus har talat med några experter om hur man kan hantera svåra händelser på ett hållbart sätt.
2 juli 2024 kl 14:20 av Vårdfokus

Nytt avtal väcker både besvikelse och ny kämparglöd

Knappt hann det nya kollektivavtalet Hök 24 landa innan kritiken kom. "Rent personligt så är det ett jättedåligt avtal. Samtidigt vet jag att om vi hade stått utan ett avtal, vilken var risken om inte Vårdförbundet accepterat budet, hade det blivit katastrof, säger anestesisjuksköterskan Lotte Lindberg i Köping.
1 juli 2024 kl 10:18 av Vårdfokus

Strejkhistorikern: ”Koalition med lokalsamhället är bevisat framgångsrikt”

Aktiva medlemmar och folkligt stöd. Det är framgångsfaktorer för en lyckad arbetsmarknadskonflikt i offentlig sektor, enligt forskaren Jesper Hamark som skrivit en bok om strejkens historia. Vårdförbundet tycks ha gjort det mesta rätt under de senaste månaderna. "Men jag är förvånad att de inte engagerat en artist som Laleh för att få ut sitt budskap", säger han.
28 juni 2024 kl 16:08 av Vårdfokus

Strejken avblåst – Vårdförbundet säger ja till nytt avtal

Efter drygt två månaders konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKR och Sobona, stod det på fredagseftermiddagen klart att parterna nu slutit ett nytt avtal. Därmed avblåses strejken som har pågått i fyra veckor i fem regioner.
27 juni 2024 kl 09:48 av Vårdfokus

Hon vårdade skadade efter masskjutningen i Falun

Sommaren 1994 sköts åtta personer i Falun av en psykotisk militärofficer. Operationssjuksköterskan Mona Quick deltog i de desperata försöken att rädda livet på svårt skadade kvinnor. Vårdfokus har mött några av vårdens hjältar som på olika sätt jobbat under olika katastrofer - här är deras berättelser.
26 juni 2024 kl 16:43 av Vårdfokus

Strejken synliggör slimmad sommarbemanning

Förhandlingar om samhällsfara, inställda operationer och ökat skyddsarbete. Nio veckor in i konflikten ökar pressen på regionerna när personalen börjar ta ut sina semestrar. Samtidigt är kampviljan stark hos medlemmarna.
26 juni 2024 kl 12:04 av Vårdfokus

Reflektion varje dag ger bättre överblick

På Cancer- och lungsjukvårdsenheten vid Linköpings universitetssjukhus ingår reflektion i vardagen efter varje arbetspass. Arbetssättet har prisats och uppskattas av både chefer och medarbetare. Louise Nilsson, vårdenhetschef , berättar hur det fungerar.
25 juni 2024 kl 19:01 av Vårdfokus

Vårdförbundet ökar: ”Konflikten har gjort fackets kamp tydlig”

Den pågående konflikten mellan facket och arbetsgivarna är en medlemsmagnet. Sedan januari i år har Vårdförbundet ökat med 6 000 medlemmar och det totala antalet är nu 120 000. Allra flest tillkom under april och maj. Avdelning Gotland har fått 36 nya medlemmar. "Det ger oss en starkare röst. Arbetsplatser med många anslutna gör det lättare att få fram förtroendevalda som kan bidra med att rekrytera ännu fler", säger Anna Olofsson som är tillförordnad ordförande.
25 juni 2024 kl 11:56 av Vårdfokus

Ambulanssjuksköterskan om insatsen på Gröna Lund: ”Vi behövde hjälp att snabbt få ned de skadade ur tåget”

I dag är det ett år sedan olyckan på Gröna Lund. Ambulanssjuksköterskan Emma Segernäs berättar här hur det var att köra in med tjutande sirener samtidigt som skrämda besökare strömmade ut. Högt uppe i berg- och dalbanan Jetline hängde tåget och på marken låg skadade. Hon är en av de vårdhjältar som berättar i Vårdfokus serie om att arbeta vid katastrofer.
24 juni 2024 kl 13:01 av Vårdfokus

Kameran som lättare upptäcker ALS och MS

Supermagnetkameran på Karolinska Huddinge är unik i Norden och används huvudsakligen kliniskt. Röntgensjuksköterskorna Råbert Jelvegård och Mansour Haghgou har huvudansvar för den enorma maskinen som förbättrar diagnostiken för flera neurologiska sjukdomar.
20 juni 2024 kl 15:02 av Vårdfokus

Biomedicinska analytikern om strejken: ”Vi har fått blommor och choklad av patienterna”

I en vecka hann de biomedicinska analytikerna vid Klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Lund strejka innan arbetsgivaren drog i nödbromsen. ”Det här är bara början” säger Ann-Helen Arvidsson, som är förtroendevald på arbetsplatsen med ett 50-tal kollegor.
19 juni 2024 kl 16:52 av Vårdfokus

Strejken avbryts i Östergötland

Vårdförbundet väljer att dra tillbaka den pågående strejken i Östergötland. ”Arbetsgivarens krav på ytterligare undantag skulle göra att strejken inte märks alls” säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet i regionen.