Vårdfokus har legitimerade sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som målgrupp. Vårdfokus är medlemstidning för Vårdförbundet.

12 april 2024 kl 16:22 av Vårdfokus

Färgglatt när barnonkologen jobbade i fotbollströjor: ”Kul för både oss och patienterna”

Djurgården, Hammarby, AIK – och Sollentuna FK. Idag jobbar sjuksköterskan Johanna Paulander och kollegorna på barnonkologen vid Karolinska sjukhuset i fotbollströjor. Det är ett sätt att bidra i kampen mot barncancer, något de gör varje dag.
12 april 2024 kl 15:20 av Vårdfokus

Konsultföreningens sjuksköterskor stöttar Vårdförbundets blockad

De bemanningssjuksköterskor som nyligen bildat en egen förening ger nu sitt stöd till Vårdförbundet, som varslat från den 25 april. ”Vi ställer oss positiva. Det är av största vikt att det händer något nu”, säger Cecilia Svanlind Thörn, föreningens vice ordförande.
11 april 2024 kl 16:45 av Vårdfokus

Regionen där övertid blivit stridsfråga – här kan blockaden få stor påverkan

Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder som innebär att övertids- och mertidsarbete inte ska utföras. I Västmanland arbetade medlemmarna över 100 000 övertidstimmar förra året. ”Konfliktåtgärden understryker de rimliga yrkanden vi haft mot SKR, att vi är för få för att orka jobba heltid ett helt yrkesliv”, säger Johanna Holmström, Vårdförbundets vice ordförande i Västmanland .
11 april 2024 kl 15:12 av Vårdfokus

Sineva Ribeiro om Vårdförbundets varsel: ”Arbetsgivarna väljer att inte lyssna på oss”

Ingen övertid eller mertid för 63 000 medlemmar från och med 25 april. Det är vad som gäller i samtliga regioner, ambulansen i Storstockholm och tre utvalda sjukhus om Vårdförbundets varsel om konflikt kvarstår. "Man går hem när arbetstiden är slut", säger ordförande Sineva Ribeiro.
11 april 2024 kl 13:38 av Vårdfokus

Vårdförbundet varslar om övertidsblockad

Efter svåra förhandlingar som gått till medling varslade Vårdförbundet på torsdagen om konfliktåtgärder. "Det bud vi fått från arbetsgivarna räcker inte för att möta utmaningarna i den svenska sjukvården," säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Parterna är överens om att medlingen fortsätter, uppger SKR.
11 april 2024 kl 09:21 av Vårdfokus

Så påverkas vårdpersonal av den hotande Kommunal-strejken

Om en vecka kan Kommunals strejkvarsel bli verklighet. I Region Dalarna finns en risk att vårdpersonalen står utan rena arbetskläder och att förlossningsenheterna blir överbelagda om patienthotellet stänger. ”Självklart påverkar det alla om Kommunals grupper inte finns. Det här visar att alla välfärdens medarbetare behövs”, säger Vårdförbundets avdelningsordförande Marion Vaeggemose.
10 april 2024 kl 17:36 av Vårdfokus

Vårdförbundet har fått ett slutbud från medlarna

Under onsdagen lämnade medlarna över sitt slutbud till parterna i de pågående avtalsförhandlingarna. Besked väntas komma under torsdagen.
10 april 2024 kl 09:35 av Vårdfokus

Han tog chansen att bli specialist på ultraljud

Skånes universitetssjukhus har betat av köerna till ultraljud genom ombyggda lokaler, ny utrustning och vidareutbildad personal. Adil Adlouni jobbar som sonograf och gör samma saker som läkarna.
9 april 2024 kl 16:09 av Vårdfokus

Ett högt pris för Nato-medlemskapet?

Är det vården som ska betala ett högt pris för att vi nu är medlemmar i Nato? Vill SKR/Sobona försämra förutsättningarna för ett hållbart och hälsosamt arbetsliv inom vården? Hur ska vi då orka vårda när det väl gäller? Hur ska vi då orka vårda i fredstid? Det skriver sjuksköterskan Linus Törneberg i en debattartikel, apropå de senaste turerna i avtalsförhandlingarna.
9 april 2024 kl 11:58 av Vårdfokus

Administrativ personal fortsätter öka – Vårdförbundets yrkesgrupper minskar

Sedan pandemin har personalen i regionerna ökat med motsvarande 14 000 heltidstjänster. Cirka en fjärdedel av dessa utgörs av administrativ personal. Allra mest har handläggarna ökat, som jobbar med allt ifrån marknadsföring till juridik. Samtidigt har Vårdförbundets grupper minskat i hundratal.
8 april 2024 kl 17:10 av Vårdfokus

Avtalsförslag från medlarna kan komma i mitten av veckan

Vårdförbundet förhandlar med arbetsgivarna med stöd av medlarna sedan början av april. Nu utvecklar förhandlingschef Annelie Söderberg var de står. ”Det går framåt”, säger hon.
8 april 2024 kl 16:55 av Vårdfokus

Politikerna vill inte kommentera SKR:s Nato-krav

Enligt Vårdförbundet kommer arbetsmiljö och arbetstider försämras med SKR:s krav om att frångå arbetstidslagen med hänvisning till Natomedlemskapet. Varken statsministern, sjukvårdsministern eller oppositionen vill kommentera SKR-kraven.
8 april 2024 kl 14:25 av Vårdfokus

Temperaturen stiger i avtalsförhandlingarna

Vårdförbundet går ut starkt och vill ha besked från regeringen om de Nato-relaterade krav som SKR ställt i de pågående avtalsförhandlingarna. SKR vill inte kommentera Vårdförbundets kritik. Samtidigt varslar fackförbundet Kommunal om strejk efter att deras förhandlingar med SKR har strandat.
7 april 2024 kl 15:06 av Vårdfokus

Arbetsgivarna föreslår försämringar i avtalet

Arbetsgivarna vill göra avvikelser från arbetstidslagen och försämra både arbetstider och arbetsmiljö. Det är en av de främsta orsakerna till att avtalsförhandlingarna strandat och att Vårdförbundet nu sitter i medling med arbetsgivarna SKR/Sobona. "Det här kan vi aldrig acceptera", säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
4 april 2024 kl 11:46 av Vårdfokus

Medling pågår: ”Vi försöker hitta en lösning”

Medlingen pågår för fullt mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona om ett nytt kollektivavtal. Det är två frågor som står i centrum. Arbetstidsfrågan och ett omdiskuterat yrkande från arbetsgivarsidan.