Vårdfokus har legitimerade sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som målgrupp. Vårdfokus är medlemstidning för Vårdförbundet.

2 juni 2023 kl 14:19 av Vårdfokus

Hotade ambulanspersonal – döms för blåljussabotage

Den person som i höstas hotade två sjuksköterskor med ett pistolliknande föremål i samband med en ambulansutryckning döms nu till fängelse för bland annat sabotage mot blåljusverksamhet. ”En enorm vinst”, säger stationschef Linda Orrvik.
2 juni 2023 kl 09:50 av Vårdfokus

Måste jag skriva journal för skadade på fritiden?

Jag jobbar som sjuksköterska. Vad gäller om jag hjälper till på en fotbollsmatch eller på något annat sportevenemang på fritiden när mitt barn är med?
1 juni 2023 kl 11:17 av Vårdfokus

Ingen brist på barnmorskor – men var fjärde har lämnat vården

Var fjärde barnmorska har lämnat sjukvården. Nu är det upp till arbetsgivaren att locka dem tillbaka till förlossningsvården. Det konstaterar Nationella vårdkompetensrådet i en ny rapport. ”Det är en bekräftelse på det vi sagt länge”, säger Vårdförbundets Åsa Mörner.
1 juni 2023 kl 10:29 av Vårdfokus

Allt fler får vfu-plats – Calle har haft landets bästa praktik

Färre vill hoppa av utbildningen efter praktiken, fler får vfu-platser och handledarnas engagemang och kunskap ökar. Det är de positiva nyheterna i Vårdförbundet Students årliga rapport om verksamhetsförlagd utbildning, som i dag presenteras vid Högskolan i Kristianstad. Calle Almblad har studerat till biomedicinsk analytiker vid lärosätet och är särskilt nöjd med just praktikperioderna.
31 maj 2023 kl 13:43 av Vårdfokus

Socialstyrelsen har sagt sitt – nu får vi se om någon tar ansvar

På 90-talet konstaterade Socialstyrelsen att medicinska framsteg skulle minska behovet av vårdplatser. Vårdgivarna hängde glatt på och drog ner vårdplatser i rask takt. Nu konstaterar Socialstyrelsen att det gått för långt, antalet vårdplatser måste öka kraftigt. Ett kvitto på att vårdpersonalens larmrop varit befogade. Må det bli en lärdom, skriver Vårdfokus reporter Jonatan Westin.
31 maj 2023 kl 08:57 av Vårdfokus

Iva-protester mot slopat önskeschema: ”Kände oss klappade på huvudet”

Region Dalarna har sagt upp kollektivavtalet som reglerar individuell schemaplanering, vilket upprört personalen på iva vid Falu lasarett som värnar sitt ”önskeschema”. Men nu backar arbetsgivaren. ”De har lyssnat på oss”, säger Marion Vaeggemose, Vårdförbundets avdelningsordförande.
30 maj 2023 kl 16:18 av Vårdfokus

Studenter bemannar ambulansen i sommar – facket kritiskt

Sahlgrenska i Göteborg anställer 15 studenter som sjuksköterskeassistenter inom ambulanssjukvården i sommar. Modellen kommer från Örebro och kritiseras av Vårdförbundet i båda städerna. ”Det kan uppstå etiska dilemman och stress”, säger Nicklas Modig, huvudskyddsombud på sjukhuset.
30 maj 2023 kl 09:54 av Vårdfokus

Studiebesök och lekterapi gör att färre barn sövs inför MR

Nästan alla barn som går på studiebesök vågar genomgå undersökning i magnetkamera utan att bli sövda – vilket många tidigare blev av gammal vana. Det visar ett nytt arbetssätt vid Drottning Silvias barnsjukhus.
29 maj 2023 kl 16:51 av Vårdfokus

Stark kritik mot förslag om ny roll inom operation på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset vill utbilda och anställa en ny yrkesroll för att hantera bristen på operationssjuksköterskor. Men förslaget får skarp kritik. ”Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren så stannar personalen” säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.
29 maj 2023 kl 12:19 av Vårdfokus

”De borde ha rätt att stanna på sina jobb”

Nu höjer nordiska organisationen för sjuksköterskor från Filippinerna rösten. De följer vad som händer Attendos sjuksköterskor och har kontaktat Vårdförbundet. Samtidigt verkar dörren till jobb i Sverige inte helt stängd från Migrationsverkets sida.
26 maj 2023 kl 07:53 av Vårdfokus

Provanställning hos samma arbetsgivare

Jag är anställd inom regionen sedan drygt ett år. Nu har jag blivit erbjuden ett nytt jobb inom regionen. Jag blev väldigt förvånad när den nya chefen sa att jag ska vara provanställd sex månader igen. Vad gäller egentligen?
25 maj 2023 kl 16:43 av Vårdfokus

Falsk sjuksköterska gav narkotikaklassat läkemedel

I Region Jönköping har en specialistundersköterska jobbat nästan en månad som sjuksköterska i ambulans med en falsk examen. Nu är mannen polisanmäld och regionen har fattat beslut om avsked. "Alla är chockade. Man kör ju inte bil innan man tagit körkort", säger Nils Höglund, Vårdförbundets lokala ombud.
25 maj 2023 kl 13:15 av Vårdfokus

Stockholm: Fler anmäler långa väntetider på akuten

Antalet anmälningar till Patientnämnden i Region Stockholm rörande akutmottagningarna ökade förra året igen. Mest ökade klagomålen som handlar om långa väntetider, visar en ny rapport.
25 maj 2023 kl 13:13 av Vårdfokus

Filippinska sjuksköterskor får inte stanna i Sverige

Gina Olasiman rekryterades i hemlandet Filippinerna för fem år sedan av vårdföretaget Attendo. Sedan dess har hon lärt sig svenska, arbetat som trainee på ett äldreboende, gjort en rad examinationer och till slut i januari fått svensk legitimation. Men nu stoppar Migrationsverket hennes planer.
24 maj 2023 kl 12:06 av Vårdfokus

Vad ska jag tänka på när jag söker jobb inom bemanning?

Jag och en kollega vill få bättre möjlighet att styra våra arbetstider och har därför börjat undersöka vad det finns för möjligheter att arbeta som bemanningssköterska. Vad är det viktigaste att tänka på när jag söker jobb i ett bemanningsföretag?