Lärarnas tidning bevakar frågor inom skola och utbildning. Lärarnas tidning är Lärarförbundets förbundstidning.

27 maj 2023 kl 17:49 av Lärarnas tidning

Protesterna sprids över landet – här stöttas lärarna

Ordföranden Anna Olskog känner ett massivt stöd från invånarna i Umeå. – Det är helt fantastiskt att folk gick man ur huse och fyllde Renmarkstorget för att visa politikerna sitt missnöje med hur skolan behandlas, säger hon.
27 maj 2023 kl 16:10 av Lärarnas tidning

1,2 miljarder i vinst – ändå ska Umeå spara i skolan

Sveriges Lärares ordförande i Umeå, Anna Olskog, protesterar kraftigt mot att kommunen – trots ett överskott på mer än en miljard vill göra nedskärningar i skolan: – Vi är djupt oroade och vi känner att vi inte räcker till. Det är allvar nu! Här är hennes tal ord för ord.
26 maj 2023 kl 12:50 av Lärarnas tidning

Ulla Hamilton: ”Bilden att allt ansvar förskjuts till läraren är överdriven”

”Betygssystemet gör lärarens yrkesutövning svår – hart när omöjlig”, skriver Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton i en replik.
26 maj 2023 kl 07:55 av Lärarnas tidning

Maria Wiman: Låt mig prova ett språk som politiker förstår

”I en rimlig värld borde någon dra så hårt i bromsen att vi alla ramlar omkull”, skriver Maria Wiman.
25 maj 2023 kl 21:04 av Lärarnas tidning

HP Tran: ”Vi är trötta på att vara trötta”

Läraren HP Tran på Tångenskolan på Hisingen i Göteborg är tydlig: – Politikerna prioriterar inte lärare, barn, kunskap och utbildning. Annars skulle de inte göra dessa nedskärningar. Här är hela hans tal från manifestationen på Gustav Adolfs Torg.
25 maj 2023 kl 20:35 av Lärarnas tidning

Kritiken: ”Politikerna har mörkat om nedskärningar”

Tusentals protesterade mot att 500 tjänster försvinner i grundskolan i Göteborg. – Konsekvensen av nedskärningarna blir att skolan handlar mer om förvaring av barn än utbildning av elever, säger Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén efter protesterna på Gustav Adolfs Torg.
25 maj 2023 kl 19:42 av Lärarnas tidning

Etiska rådets svar på lagen om angiveri: Civil olydnad

Regeringen går vidare med förslaget att tvinga lärare att anmäla papperslösa. Men en sådan lag bör lärarna inte följa, då den skulle stå i direkt konflikt med flera andra professionella förpliktelser. Det slår Lärarnas yrkesetiska råd fast. – Lärare kan aldrig bli verktyg för att verkställa politik inom andra områden än utbildning, säger ordförande Jesper Rehn.
25 maj 2023 kl 19:01 av Lärarnas tidning

Åsa Fahléns politikerkrav: ”Lyssna på oss lärare!”

Åsa Fahlén, en av två förbundsordförande i Sveriges Lärare, gick på offensiven under protesterna i Göteborg. –Vi är trötta på politiker som skyller på varandra. Här är hela hennes tal från Gustav Adolfs Torg.
25 maj 2023 kl 18:17 av Lärarnas tidning

Budskapet till politikerna: ”Ni har sommarlovet på er”

För skolprofilen Åsa Plesner var det en självklarhet att sätta sig på tåget till Göteborg och hålla tal under manifestationen: – Lärarna måste börja betrakta kommunpolitiker och rikspolitiker som två elever som slåss och skyller på varandra. De har ett gemensamt problem som de måste lösa och nu har de sommarlovet på sig att visa bättring.
25 maj 2023 kl 18:04 av Lärarnas tidning

Eldsjälen bakom protesterna i Göteborg: Kändes självklart

Simin Rahmani, lärare på Emmaskolan i Hammarkullen, är en av de okända hjältarna bakom manifestationen på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. – Det kändes bara helt självklart att göra det jag gjorde. Jag vill ju att alla ska protestera mot nedskärningarna i skolan, säger hon.
25 maj 2023 kl 11:32 av Lärarnas tidning

Skolinspektionen: Här är bristerna inom SFI

Totalt 24 av 30 granskade enheter för undervisning inom Svenska för invandrare på komvux visar bristande kvalitet enligt Skolinspektionen. Samtidigt minskar genomströmningen – medan studieavbrotten ökar.
24 maj 2023 kl 15:28 av Lärarnas tidning

Barngrupperna är för stora – kräver ny lagstiftning

Lagkrav på maximalt antal barn i gruppen. Lagkrav på minimibemanning. Lagkrav på antal förskollärare. Sveriges Lärares första politiska program är på plats – och det handlar om förskolan.
24 maj 2023 kl 11:46 av Lärarnas tidning

Jaara Åstrand kandiderar till ordförande: ”Känner energi”

Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand kommer att kandidera till posten som ordinarie ordförande, vid den första reguljära kongressen i maj 2024. Sedan tidigare står det klart att Åsa Fahlén avser att göra samma.
24 maj 2023 kl 10:23 av Lärarnas tidning

”Håll inte de anställda som ansvariga för korruption”

”Oavsett hur man väljer att lösa problemet, får inte ansvarsfrågan förskjutas till lärarna”, skriver läraren Rickard Öhman.
24 maj 2023 kl 09:38 av Lärarnas tidning

Gävles lärare: ”Vill inte betala välfärd med våra löner”

I Gävle samlades lärare på torget under tisdagen för att protestera mot tuffa besparingskrav under 2023 och 2024. – Många stannade och lyssnade, säger Anna Söderlund, Sveriges Lärares ordförande i Gävle.
23 maj 2023 kl 15:35 av Lärarnas tidning

Lärare omplaceras när skolan tvingas banta

Lärarnas protester mot nedskärningarna i skolan sprider sig över landet. I Malmö förbereder sig Thomas Magnusson, Sveriges Lärare, för manifestation. – Malmös skolor är underfinansierade, men har större utmaningar, säger han.
23 maj 2023 kl 13:36 av Lärarnas tidning

Protestvågen växer – sjunde kommunen att demonstrera

Sveriges Lärare i Salems kommun, söder om Stockholm, sällar sig till demonstranterna som protesterar mot nedskärningarna i skolan. – Vi ligger risigt till redan nu och som rambudgeten för 2024 ser ut ska vi spara ännu mer, säger Mikael Alexandersson From, huvudskyddsombud i kommunen.
22 maj 2023 kl 16:56 av Lärarnas tidning

Slump avgör lärarstudenters koll på läromedel

Samtliga lärosäten saknar en tydlig idé om hur läromedel ska användas inom lärarutbildningen. Didaktiska kurser om läromedel saknas helt. Det slås fast i en ny rapport som undersöker de tio lärosäten som utbildar flest lärare.
19 maj 2023 kl 17:23 av Lärarnas tidning

500 tjänster riskerar försvinna från grundskolan: ”Makabert”

För att få en budget i balans kan Göteborgs grundskolor skära bort 500 tjänster till hösten. Det riskerar att leda till brott mot både skol- och arbetsmiljölag menar facket, medan förvaltningen säger att man i själva verket vant sig vid för mycket resurser.
19 maj 2023 kl 11:17 av Lärarnas tidning

HP Tran: En god handstil är på väg att bli en klassmarkör

”En god handstil ger goda förutsättningar att klara skolan med godkända betyg”, skriver HP Tran.