Våra tidningar
Vi Lärare bevakar frågor inom skola och utbildning. Vi Lärare är Sveriges Lärares medlemstidning.
6 december 2024 kl 17:05 av Vi Lärare
Boberg: ”Har någon en fråga?” är en dum fråga
”Fortfarande efter decennier av undervisningserfarenhet behöver lärare ibland stanna upp och reflektera: Är jag tydlig nog med mina elever?”, skriver Karin Boberg.
6 december 2024 kl 16:21 av Vi Lärare
Flerlärarsystem på skolan – då höjdes resultaten
Högre resultat. Mer samarbete mellan lärarna. Det är resultatet av mattesatsningen på Tumba gymnasiums natur- och teknikprogram. Nu utökas samarbetet till samtliga högskoleförberedande utbildningar.
6 december 2024 kl 12:26 av Vi Lärare
”Skolverket skuldbelägger lärarna om nationella proven”
Lärarkritiken mot Skolverkets provplattform är stenhård. Gymnasieläraren Daniel Skäremo Holmberg är missnöjd med hur avdelningschefen Marcello Morrone bemöter den. ”Skolverket säger att allt kommer att bli bra, bara vi gör som de säger” säger han.
6 december 2024 kl 11:30 av Vi Lärare
Läraren Fridolin: ”Det här har blivit min plats”
Från utbildningsminister till lärare. Men att Gustav Fridolin älskar sin nya karriär är inte bara en kärleksförklaring till läraryrket utan lika mycket till folkhögskolan: – Det är en av få platser som finns kvar i skolan där man får vara lite olika.
5 december 2024 kl 14:19 av Vi Lärare
De bortglömda kommunerna – med större segregation än storstäder
Marcus Larsson besökte ett av Norrlands fattigaste bostadsområden och fick en tankeställare. ”Visste ni att Bollnäs är mer segregerat än Malmö? Jag hade ingen aning”, skriver han.
5 december 2024 kl 13:51 av Vi Lärare
Grafik: Så svarar lärarna om hat och rasism
Hotfulla, extrema och antidemokratiska åsikter är i dag en del av många lärares vardag. Vi Lärare sammanställer resultaten av Sveriges Lärares nya undersökning om hat, hot och rasism på medlemmarnas arbetsplatser.
5 december 2024 kl 13:51 av Vi Lärare
Lärarna larmar: Extrema åsikter del av vår vardag
Rasism, kvinnohat och antisemitism är en del av många lärares vardag. En majoritet av högstadielärarna uppger att man på deras skola har stora problem med att elever uttrycker sig nedsättande, kränkande eller hatiskt, enligt en ny undersökning från Sveriges Lärare. Och det kryper allt längre ned i åldrarna.
5 december 2024 kl 13:50 av Vi Lärare
Lärarfacket: ”Alla har rätt till en arbetsmiljö utan hat”
Nedskärningar och en alltmer pressad arbetssituation försvårar skolans arbete mot hat och extremism. – Alla lärare såväl som alla elever har rätt till en arbetsmiljö som är fri från hat, kränkningar och diskriminering. Så är det inte idag, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.
5 december 2024 kl 13:50 av Vi Lärare
Så arbetar de för att få stopp på kränkningar i skolan
Tid, systematik och tydliga rutiner. Det är avgörande för ett framgångsrikt arbete mot hat, kränkningar och extrema och antidemokratiska åsikter i skolan. Det menar SO-lärarna Martin Cedercrantz och Annika Jeppsson.
5 december 2024 kl 13:49 av Vi Lärare
Extrema åsikter: Så kan lärare få hjälp med elever
Mer utforskande samtal, mindre konfrontation. Det är en väg att nå elever med antidemokratiska åsikter.
5 december 2024 kl 13:49 av Vi Lärare
Utredaren: ”Växande gap i synen på jämställdhet”
Ett hårt sexistiskt språkbruk är vardag på många skolor. Det menar Jakob Lindahl som är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
5 december 2024 kl 13:48 av Vi Lärare
Forskaren: ”Öppna rasismen toppen på isberget”
Problemet med rasism i skolan är inte bristande policys utan verkligheten. Det menar Martin Wolgast som är docent i psykologi och universitetslektor vid Lunds universitet.
5 december 2024 kl 13:28 av Vi Lärare
Anna Olskog: Dags för arbetsgivarna att leverera
Kommunernas ovilja att prioritera skola och utbildning gör mig stridslysten. Sverige som land skulle vinna på att våra arbetsgivare säkrar en god arbetsmiljö, går med på regleringar som fredar vårt kärnuppdrag och betalar för lärarkompetensens verkliga värde, skriver Anna Olskog.
5 december 2024 kl 11:10 av Vi Lärare
Maria Wiman: Så här borde vi göra med fenomenet läxor
Det är få barn förunnat vars föräldrar kan bli egna study buddys för att kompensera för effektiviserad skola och omöjlig stoffträngsel, skriver Maria Wiman.
4 december 2024 kl 15:07 av Vi Lärare
Olskog efter Timss: ”Jag oroar mig för skillnaderna”
Å ena sidan: glädjeyra över resultatökningen. Å andra: en tredjedel av eleverna presterar på lägstanivå i Timss. – Jag oroar mig mycket över skillnaderna, säger Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare.
4 december 2024 kl 11:59 av Vi Lärare
Professorn om resultatet: ”Bättre under tidiga skolår”
Kris i Pisa, nationella proven – och i betygen. Men succésiffror i Timss. – Vi gör något bättre under de tidiga skolåren, säger Ola Helenius, professor i didaktik. En tredjedel av eleverna presterar dock på lägstanivå.
4 december 2024 kl 10:56 av Vi Lärare
Trots glädjesiffrorna: ”Elever har svårt med bråk”
Åttornas resultat i Timss 2023 klättrar till de högsta nivåerna på decennier. Fyrorna slår rekord. Men i klassrummet på gymnasieskolan i Bollnäs ser Anna Persson, mattelärare och krönikör i Ämnesläraren, något annat.
4 december 2024 kl 10:07 av Vi Lärare
Glädjebesked: Unikt mattelyft för svenska elever
Svenska åttondeklassare går mot den internationella trenden och förbättrar sina resultat i matematik. Snittpoängen är den högsta på decennier i kunskapsmätningen Timss. Fjärdeklassarna vässar också resultatet och slår eget rekord.
3 december 2024 kl 17:46 av Vi Lärare
Förslaget: Krav på C-betyg för framtida lärarstudenter
Krav på minst C i svenska för den som vill bli lärare i framtiden. Det föreslår en utredning som presenterades för regeringen idag. – Man kan inte fungera bra som lärare utan att kunna språket, säger utredaren Peter Honeth.
3 december 2024 kl 13:55 av Vi Lärare
Strippande tomte hyrdes in till lärarnas personalfest
Lärarna på en skola i Hudiksvalls kommun fick en ordentlig överraskning under julfesten: En strippande tomte. – Det rimmar väldigt illa med skolans värdegrund, säger Ulf Carlsson, grundskolechef i Hudiksvall.