Lärarnas tidning bevakar frågor inom skola och utbildning. Lärarnas tidning är Lärarförbundets förbundstidning.

1 mars 2024 kl 17:20 av Lärarnas tidning

Lars Hammar hyllas på bio: ”Brinner för skolan”

Det är inte bara en film om Filip Hammars sista resa med sin pappa Lars. Det är också ett bevis för hur en 40-årig lärargärning präglat en hel familj. – Lars var ju lärare i franska och jag i samhällsorienterade ämnen. Det är så roligt att vi kunde ha med våra kollegor som vi lärde känna redan på 70-talet på smygpremiären i Köping.
1 mars 2024 kl 16:49 av Lärarnas tidning

Kommunens kupp med skolpengen: ”Modiga”

Sundbybergs kommun har hittat ett ”kreativt” sätt att hålla nere skolpengen. De räknar tillgängliga platser i stället för antal elever. – Vi är kreativa och lite modiga när vi beräknar på det här sättet, säger kommunalrådet Ayla Eftekhari (S).
29 februari 2024 kl 20:29 av Lärarnas tidning

Wiman: Minnena av dessa barn pumpar runt i mina vener

”När det är som svårast får vi inte glömma att i detta omöjliga tilltrasslade toviga yrke händer hela tiden små underverk”, skriver Maria Wiman.
29 februari 2024 kl 16:47 av Lärarnas tidning

Nya lagen – förbjudet att förolämpa lärare

Regeringen ska göra det förbjudet att förolämpa lärare. Den nya lagen ska införas nästa år.
29 februari 2024 kl 12:16 av Lärarnas tidning

Lista: 99 nya friskolor – här vill koncernerna öppna

Under 2023 har 99 ansökningar lämnats in till Skolinspektionen om att starta fristående skolor. I Upplands-Bro har Internationella engelska skolan fått grönt ljus – trots farhågor om överetablering. – Det sker besparingar redan nu, säger Lars-Erik Larsson, Sveriges Lärare.
28 februari 2024 kl 16:52 av Lärarnas tidning

De skrotar skärmarna – till förmån för böckerna

Ut med skärmarna och in med böckerna. Falkenbergsskolan i Kalmar har dragit slutsatsen att digitaliseringen är skadlig för eleverna. – Vi har tänkt till och dragit i handbromsen, säger rektorn Per-Ola Jacobson.
28 februari 2024 kl 16:41 av Lärarnas tidning

30 rapporter om våldet mot lärarna: ”Chockad”

Skakande rapporter om hot och våld mot lärare publiceras på Instagram-kontot Stockholms skolor larmar. – Man blir chockad, säger Linn Santesson, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.
28 februari 2024 kl 14:26 av Lärarnas tidning

Debatt: ”Satsa på lärarutbildarna för att säkra svensk skolas framtid”

Med tanke på den centrala roll välutbildade lärare har i svensk skola vore en satsning på lärarutbildningen, i stället för en neddragning, en satsning på svenska elevers resultat.
28 februari 2024 kl 10:15 av Lärarnas tidning

S: Begränsa antalet skolor i en skolkoncern

När skolkoncerner blir för stora tappar samhället kontrollen över skolan. Det menar Socialdemokraterna som vill se ett maxtak för hur många skolor som får ingå i en skolkoncern.
27 februari 2024 kl 17:26 av Lärarnas tidning

Förskollärare rädda för att anmäla: ”Söker upp en”

Hotfulla vårdnadshavare får förskolepersonalen att låta bli att anmäla misstänkt hedersförtryck i Malmö. – Det händer att vi blir uppsökta av arga föräldrar, en kollega till mig blev till och med uppsökt i sitt hem av vårdnadshavare, säger en förskollärare till SVT.
27 februari 2024 kl 17:16 av Lärarnas tidning

Sökes: Obehöriga lärare utan ämneskompetens

Sigtuna kommun ska köpa in ”obehöriga lärare utan adekvat ämneskompetens” under minst två år. Pris: fyra miljoner kronor.
27 februari 2024 kl 12:10 av Lärarnas tidning

Här är experterna som ska se över läroplanen

Regeringen har tillsatt en utredare som ska se över läroplanerna, LGR22. Nu är det klart vilka experter som deltar i utredningen.
26 februari 2024 kl 13:26 av Lärarnas tidning

Idéburna friskolorna: ”Stöd oss i stället, Akelius”

Efter att Roger Akelius försök att köpa friskolekoncernen Academedia stoppats har han fått ett annat erbjudande. – Stöd oss i stället, säger Håkan Wiclander, ordförande för de idéburna skolornas riksförbund.
22 februari 2024 kl 17:52 av Lärarnas tidning

Wiman: ”Sluta genast med de där fula orden, Ville, och nu gråter Bettan igen”

”Ja, Charles jag ska ge dig en extra instruktion i flera led, jag ska bara hjälpa Stoffe… oj ramlade du från stolen Benny.” Maria Wiman om vardagliga ”utmaningar” i denna veckas fredagskrönika.
22 februari 2024 kl 14:24 av Lärarnas tidning

Kornhall: Då behöver man inga lärare – och eleverna inga läromedel

Det är kanske för pinsamt att så här trettio år senare erkänna att man kanske ville väl, men hade (tok-)fel, skriver Per Kornhall.
22 februari 2024 kl 12:54 av Lärarnas tidning

Skarpa reaktionen om hedersförtryck i förskolan: ”Förbannad”

Avslöjandet om hederskultur i Malmös kommunala förskolor får jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) att reagera. – Det gör mig fruktansvärt förbannad, säger hon till Sydsvenskan.
22 februari 2024 kl 12:37 av Lärarnas tidning

Här riskerar föräldrar fängelse för semester på skoltid

Medan svenska familjer väntar på böter för sina Thailandssemestrar på skoltid går andra europiska länder längre i kampen för skolplikten. Österrikiska vårdnadshavare riskerar fängelse och i Tyskland och Belgien kontrolleras familjer redan på flygplatsen, skriver SvD.
21 februari 2024 kl 17:53 av Lärarnas tidning

Kommunens nya angrepp på avskedade läraren

Sveriges Lärare stämde arbetsgivaren efter att läraren Paul Carlbark fått sparken sedan han ingripit mot en störande elev. Nu har Höörs jurister svarat på stämningen: – Paul gick för nära eleven och provocerade därför fram situationen, menar kommunen.
21 februari 2024 kl 16:33 av Lärarnas tidning

Kritiken: Få anmäler hedersförtryck på förskolor

En granskning från Stadsrevisionen visar att Malmös förskolor har stora problem med hedersproblematik – men få orosanmälningar i frågan. – Det är ibland otydligt hur en orosanmälan ska gå till, säger Johan Eckman, Sveriges Lärare Malmö.
21 februari 2024 kl 16:21 av Lärarnas tidning

”Rörelseglädje viktigare än antal minuter”

Kunskapsläget om sambandet mellan rörelse och skolprestationer är osäkert. Ändå får skolan axla uppgiften att få elever att röra på sig varje dag. Det riskerar själva rörelseglädjen, skriver Saga Samuelson, doktorand vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).