Lärarnas tidning bevakar frågor inom skola och utbildning. Lärarnas tidning är Lärarförbundets förbundstidning.

26 september 2023 kl 17:10 av Lärarnas tidning

Varannan lärare orolig för ökat våld när det sparas på skolan

En ny undersökning visar att hälften av lärarna tror att nedskärningarna i skolan kan leda till en ökning av hot och våld. – Vi är allvarligt oroliga för hur det påverkar våra medlemmar, säger Åsa Fahlen, förbundsordförande Sveriges Lärare.
26 september 2023 kl 16:17 av Lärarnas tidning

Tre tunga nomineringar till Vi Lärares redaktion

Vi Lärare-redaktionen uppmärksammas med tre nomineringar i två prestigefyllda branschtävlingar, Tidskriftspriset och Swedish Content Awards. – Jätteroligt att två så kompetenta jurygrupper noterar den kvalitetsjournalistik som vi producerar för landets lärare, säger chefredaktör Michael Jonsson.
26 september 2023 kl 15:13 av Lärarnas tidning

Professorns lösning på lärarbrist: Betala tillbaka studielånet

Betala tillbaka studielånet för den som väljer att bli lärare. Det är ekonomiprofessor Mats Bergmans förslag till regeringen när det gäller att minska lärarbristen – efter en genomgång av forskningsläget.
26 september 2023 kl 15:12 av Lärarnas tidning

Debatt: Något är ruttet i skolan – men man får vad man betalar för

Vi behöver driva månglare ur det långsamt förmultnande skoltemplet med samma kritiska tänkande som vi ska lära ut till våra elever, skriver läraren Fredrik Törnqvist.
26 september 2023 kl 11:07 av Lärarnas tidning

Korruptionsprofessorn: Granska lärarna i sociala medier

Juridikprofessor Olle Lundin anser att lärare på sociala medier bör granskas. – Det finns många stenar att lyfta på här. Problemet är att de som har ansvaret – arbetsgivarna – ofta tycks sakna kompetens och vilja att göra det, säger han.
26 september 2023 kl 10:36 av Lärarnas tidning

Trenden: Cyberlärarna blir stjärnor på sociala medier

Klassrummet flyttar ut i cyberspace – och ­läraren kan bli stjärna i ett eget universum. – Trenden just nu är att vi kan se att både pedagogik och pedagoger börjar ta mer plats digitalt, säger experten Emanuel Karlsten.
25 september 2023 kl 18:20 av Lärarnas tidning

Lärarna har fått nog: STOPPA SLAKTEN PÅ SKOLAN!

Lärarna går på knäna. Och nu kommer rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten. Sex av tio lärare uppger att det sker neddragningar på den egna skolan. Nio av tio är oroliga. – Nästa år ser det ännu värre ut, varnar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Förskollärare ringde facket och grät: ”Tufft läge”

I början på höstterminen ringde medlemmar till Sveriges Lärares expedition i Göteborg och grät. – Det är ett mycket tufft läge på många förskolor och skolor, säger Anna-Mia Nilsson som är förskollärare och huvudskyddsombud i Göteborg.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Lärare tvingas vikariera för varandra för att spara pengar

Stor arbetsbelastning gör att lärare och förskollärare i Halmstad säger upp sig. – Jag tror att det blir ännu värre nästa år. Det syns ingen ljusning, säger Helen Nilsson som är ordförande för Sveriges Lärare i Halmstad.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

”De som redan har det tufft kommer få det ännu tuffare”

De stora nedskärningarna inom förskola­ och skola visar att dagens system inte fungerar. Det menar Sveriges Lärares ­ordförande Åsa Fahlén: – Staten måste ta över finansieringen.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Salem: ”Slutar stryka pärlplattor med tanke på pärlförbrukningen”

Politikerna i Salem har under fler år sparat på förskolan och skolan. –  De stora besparingar gör bland annat att alla elever inte får det stöd som de behöver, säger Eva-Lotta Fors som är bildlärare och ordförande för Sveriges Lärare i Salem.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Norrköping: ”Många är oroliga för kompetensflykt”

Åtta förskolor och skolor läggs ner i Norrköping. – Nästa år tror vi att det blir ännu värre med bland annat större barn- och elevgrupper, säger högstadieläraren Niclas Sjöström.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Borlänge: ”Arbetsgivaren signalerar att det blir tufft nästa år”

Arbetsbelastningen är hög på Borlänges skolor och förskolor. – Vi ser inga förbättringar, säger Linda Qvist, lärare i fritidshem, och Sarah Rask , NO-lärare, som båda är ordförande i Sveriges Lärare Borlänge.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Umeå: Frustrationen ökar – ”En del säger upp sig”

Trots ekonomiskt överskott sparar Umeå kommun på skolor och förskolor. – Det har man gjort under många år, säger Maria Cronqvist som är gymnasielärare och vice ordförande för Sveriges Lärare i Umeå.
25 september 2023 kl 18:19 av Lärarnas tidning

Oskarshamn: ”Besparingar på flera miljoner kronor”

I Oskarshamn väntas nya miljonbesparingar inom skolan. – Neddragningarna leder till att lärarnas arbetsbelastning ökar, menar Tobias Magnusson som är lärare i fritidshem och ordförande för Sveriges Lärare i Oskarshamn.
25 september 2023 kl 18:18 av Lärarnas tidning

Malmö: ”Det ser mycket mörkt ut för skolor och förskolor”

Malmö sparar i år 200 miljoner på skolor och förskolor. – Vi befarar att det blir ännu värre nästa år, säger Catharina Niwhede som är studie- och yrkesvägledare och en av två ordföranden för Sveriges Lärare i Malmö.
25 september 2023 kl 18:18 av Lärarnas tidning

Huddinge: ”Arbetsbördan ökar när man inte anställer nya lärare”

Huddinge kommun kompenserar inte skolor och förskolor för ökade kostnader. – Det riskerar leda till ökad arbetsbelastning och större sjukskrivningstal, säger Pablo Mendoza som är mellanstadielärare i svenska och ordförande för Sveriges Lärare i Huddinge.
25 september 2023 kl 18:18 av Lärarnas tidning

Eskilstuna: ”Varje år hyvlas det bort ännu mer”

Eskilstuna kommun följer inte skollagen. Det menar Cecilia Rahbek Nöhr som är ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna och 1–6-lärare.
25 september 2023 kl 18:18 av Lärarnas tidning

Skurup: Tvingas bryta mot arbetstidslagen

Inför höstterminen skar Skurups kommun ner på antalet anställda inom förskola, fritidshem och skola. – Det har signalerats att neddragningarna kommer att fortsätta även under nästa år, säger Göran Karlsson som är lärare i trä- och metallslöjd och ordförande för Sverige Lärare i Skurup.
25 september 2023 kl 18:17 av Lärarnas tidning

Olofström: Skolpersonal sägs upp för att spara pengar

För att spara pengar säger Olofströms kommun upp skolpersonal. – Till exempel socialpedagoger, fritidsledare och lärarassistenter, säger Arne Johansson som är ordförande i Sveriges Lärare Olofström och lärare i fritidshem.