Våra tidningar

Vi Lärare bevakar frågor inom skola och utbildning. Vi Lärare är Sveriges Lärares medlemstidning.
21 mars 2025 kl 16:24 av Vi Lärare
Harriet blev behörig lärare – som 78-åring
För att få fast jobb som lärare krävs lärarlegitimation. Det såg Harriet Weissglas Frejd 78, till att fixa. – Jag kollade vilka möjligheter som fanns för att få det och nu är det fullt ös, säger hon.
21 mars 2025 kl 16:04 av Vi Lärare
Forskaren om fördelar med strejk – och nackdelar
Den svenska arbetsmarknaden är konfliktfri, jämfört med grannländernas. Det är övervägande en bra sak, säger German Bender, utredningschef på Arena Idé och forskare vid Handelshögskolan och Harvard.
21 mars 2025 kl 14:46 av Vi Lärare
SKR: ”Skjut regleringarna om arbetstid på framtiden”
SKR vill skjuta på förhandlingarna om regleringar tills regeringen fattat sitt beslut om förslagen i Bo Janssons utredning ”Tid för undervisningsuppdraget” – Allt annat är som att försöka träffa ett rörligt mål i mörker, säger förhandlingschefen Jeanette Hedberg.
21 mars 2025 kl 14:45 av Vi Lärare
Medlingsinstitutet: ”Strejk ger sällan det facket kräver"
– Hotet om strejk kan vara ett effektivt vapen. Men att strejka ger sällan fackförbunden vad de verkligen kräver. Det säger Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet.
21 mars 2025 kl 14:35 av Vi Lärare
Beredd på strejk: ”Har samhället med oss”
Med nuvarande kollektivavtal satte Sveriges Lärare stopp för sifferlösa avtal – industrins märke blev minsta löneökning för lärarna i Hök24. Nu vill Renke Braun, förhandlingsombud i Stockholm, se ett stopp för sifferlösa avtal när det gäller planeringstiden.
21 mars 2025 kl 14:35 av Vi Lärare
”Samverkan gäller bara kommunala skolor”
Kommunala gymnasieskolor ska samverka för att linjera med arbetsmarknaden. Varför gäller det inte friskolorna, undrar läraren Petra Dalin.
21 mars 2025 kl 14:33 av Vi Lärare
”Ny lärarutbildning faller – utan mer pengar”
”Utredningen diskuterar vår framtid, men Sveriges Lärarstudenter var inte remissinstans. Debatten pågår utan hänsyn till varken lärarstudenternas eller professionens behov. Detta är anmärkningsvärt”, skriver ordföranden Adam Kedert.
21 mars 2025 kl 13:41 av Vi Lärare
Skolverket efter kritiken: ”Vi fokuserade på eleverna”
Skolverket vill inte svara på vem som är ansvarig för problemen med den nya digitala provplattformen. – I grunden är det en fungerande provplattform. Fokus har varit att det ska vara en bra användarupplevelse för eleverna, säger Jonas Krantz som sitter med i Skolverkets ledningsgrupp. Nu arbetar Skolverket med upphandlingen av en ny provplattform.
20 mars 2025 kl 13:23 av Vi Lärare
Maria Wiman: Jag börjar bli öm av allt näsknäppande
”Jag försöker förstå hur lärares så kallade status någonsin ska kunna öka när vi blir så sabla uppläxade hela tiden”, skriver Maria Wiman.
20 mars 2025 kl 12:01 av Vi Lärare
De drog in 175 miljoner på havererade plattformen
Skolverkets krisade provplattform har hittills kostat 700 miljoner kronor. Minst 175 miljoner har gått till konsulter. Men få av dessa vill berätta om sitt arbete med provplattformen. Inte heller om resultatet. Vi Lärare har listan på konsulterna som fått mest betalt av Skolverket.
20 mars 2025 kl 09:02 av Vi Lärare
Efter Örebro – 300 miljoner till skolsäkerhet
Inför höstterminen vill regeringen stärka skolsäkerheten. Bland annat ska skolor få laglig möjlighet att söka igenom väskor för att leta efter vapen. Dessutom införs ett nytt statsbidrag på 300 miljoner för att skolor exempelvis ska kunna installera låssystem.
19 mars 2025 kl 14:23 av Vi Lärare
Lärarna: Det här tar jag med mig från Research Ed
Vi Lärare ställer frågan till fem lärare på plats på den internationella konferensen i Haninge: Vad tar du som lärare med dig från Research Ed?
19 mars 2025 kl 13:50 av Vi Lärare
”Är skolan viktigare än utbildning?”
En filosofisk fråga fick ett oväntat svar. Är skola eller utbildning viktigast? Läraren Ryan Jurison hann inte diskutera färdigt med elverna. Han var tvungen att ila till personalmötet som handlade om hur provresultaten ska höjas.
19 mars 2025 kl 13:49 av Vi Lärare
”Återförstatliga skolan – rektorerna kan börja”
För att sätta stopp på kostnadseffektiviseringarna måste staten ta tillbaka styrningen av skolan. Ett första lämpligt steg vore att göra rektorstjänsterna statliga.
18 mars 2025 kl 16:59 av Vi Lärare
Skolors tid för att kopiera proven: 5000 timmar
Det blev fem timmar vid kopiatorn för att skriva ut det nationella provet till fyra klasser på Gunnestorpsskolan i Göteborg. – 5 400 papper. Det är helt galet, säger läraren Marie Unéus Vänerfors.
18 mars 2025 kl 16:00 av Vi Lärare
Heta ämnen för skolan – här möts 500 lärare och forskare
Hur ska lärare få ihop pusslet med kognitiv neurovetenskap, psykologi och pedagogik i sin egen undervisning? Den frågan fick många svar på den senaste upplagan av Research Ed, där kognitionsvetenskapen var i fokus. – Med kunskap om hur arbetsminnet fungerar kan lärare undervisa mer effektivt, säger kognitionsvetaren Alva Appelgren som integrerar kognitionsvetenskapliga perspektiv i pedagogiken.
18 mars 2025 kl 15:12 av Vi Lärare
Efter skjutningen i Örebro – hoten ökar mot skolor
Larmen om skolattacker har ökat efter massakern på Campus Risbergska i Örebro. Flera huvudmän har sett sig tvingade att inrymma, kalla in polis och stänga skolor. Polisen bekräftar att larmen ökat – och det handlar inte bara om obetänksamt klotter.
18 mars 2025 kl 11:12 av Vi Lärare
”Socialdemokraterna sviker både lärarna och eleverna”
Socialdemokraterna använder sin plattform i SKR för att bromsa helt nödvändiga reformer som förbättrar lärares förutsättningar och arbetsmiljö. Det är tydligt att de inte står på lärarnas sida, skriver Lotta Edholm.
17 mars 2025 kl 16:15 av Vi Lärare
Protest mot stora barngrupper:”Trött på skitsnack”
Brist på förskollärare i Uppsala ledde till att elevgrupperna blev större för några år sedan. – Nu har man chansen att återgå till Skolverkets rekommenderade grupper men låter bli, säger Elisa Erikson, ordförande för Sveriges Lärare i Uppsala.
17 mars 2025 kl 15:41 av Vi Lärare
Forskaren: Toppstyrd skola splittrar lärarkåren
Lärare kläms mellan politiska reformer och marknadslogik som försvårar ett naturligt samarbete, enligt en ny internationell studie. – Lärarprofessionen behöver få en större plats att påverka hur arbetet organiseras, säger Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, som lett studien.