Vi Lärare bevakar frågor inom skola och utbildning. Vi Lärare är Sveriges Lärares medlemstidning.

25 juni 2024 kl 20:45 av Vi Lärare

Protesterade i 29 veckor – då lyssnade regeringen

Efter 29 veckors protester mot marknadsskolan fick lärarna träffa makthavarna. Lotta Edholms (L) statssekreterare David Lindberg lyssnade. – Han svarade så gott han kunde men vi kommer att fortsätta protestera varje måndag när skolorna är öppna, säger initiativtagaren Anneli Westfelt.
25 juni 2024 kl 08:40 av Vi Lärare

Lärarnas röster om ohållbara läget i skolan

Stora klasser leder till bristande måluppfyllelse och stök i klassrummet. Det anser lärarna i undersökningarna som nya rapporten ”En ohållbar klassrumssituation” bygger på. Detta är lärarnas egna vittnesmål om det tuffa läget för svensk skola.
25 juni 2024 kl 08:40 av Vi Lärare

Varannan lärare hinner inte hjälpa alla elever

Mer än varannan lärare saknar förutsättning att tillgodose alla elevers behov i undervisningen. Det visar en ny rapport från Sveriges Lärare. – Det finns ett ord för detta: Samvetsstress. Det betyder arbetsmiljöproblem och arbetsrelaterad stress, säger ordföranden Anna Olskog.
24 juni 2024 kl 17:12 av Vi Lärare

Starka reaktioner på kanslichefens nya jobb: ”Ett jättesvek”

Reaktionerna på att Sveriges Lärares kanslichef Andreas Mörck valt att byta sida och bli förbundsdirektör för friskolornas bransch- och arbetsgivarförbund Almega Utbildning har varit många och starka.
24 juni 2024 kl 15:18 av Vi Lärare

Han byter sida – och blir ny chef för friskolorna

Sveriges Lärares tidigare kanslichef Andreas Mörck byter sida och blir chef för det nya arbetsgivar- och branschförbundet Almega utbildning. – Det är otroligt modigt av min nya arbetsgivare att anställa en person med min bakgrund, säger han till Vi Lärare.
20 juni 2024 kl 17:13 av Vi Lärare

”Vi behöver inte OECD för att se att det är problem”

Debatten om bristande studiero i klassrummen rasar vidare. Skolverket har beslutat att revidera sina siffror efter ett metodfel i senaste undersökningen. – Vi behöver inte Pisa och OECD för att berätta att lärarna inte får de förutsättningar som krävs för att genomföra sitt uppdrag, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.
20 juni 2024 kl 15:50 av Vi Lärare

Lärarveteranen: ”Ge oss värdet åter”

Pensionerade läraren Alf Hjertström ser Lilla Aktuellt – och får fler bevis på att relationellt arbete lönar sig.
19 juni 2024 kl 17:59 av Vi Lärare

Efter kritiken: Skolverket erkänner fel i översättning

Skolverket erkänner att de gjorde fel. Enkäten som eleverna fyllde i om upplevt stök i klassrummet hade en felöversatt fråga. Nu revideras resultatet.
19 juni 2024 kl 13:16 av Vi Lärare

Per Kornhall: Den här uppgiften ska vi vara försiktiga med

”Nyheter av det här slaget får snabb spridning och politiskt genomslag.”, skriver Per Kornhall.
19 juni 2024 kl 12:42 av Vi Lärare

Skolverket: Mobilerna påverkar Pisa-resultatet

Pisachefen Andreas Schleicher har pekat ut mobilerna som boven i dramat när det gäller svenska elevers fallande Pisa-resultat. Nya siffror från Skolverket ger stöd åt hans linje.
18 juni 2024 kl 17:32 av Vi Lärare

Forskaren sågar OECD:s statistik om stök: ”Orimligt”

Ny statistik från OECD:s visar att svenska elever är bland de stökigaste i världen. Men undersökningen som ligger till grund för påståendet har brister. – Resultatet är orimligt, säger Jonas Vlachos, professor vid Stockholms universitet.
18 juni 2024 kl 13:46 av Vi Lärare

Äntligen semester – så kan du börja ladda för lugnet

Återhämtning är viktigt för hälsan. Vi frågade stressforskaren Anna ­Dahlgren vad forskningen har att lära oss och hur återhämtning kan bli en del av ­vardagen, både på jobbet och fritiden.
18 juni 2024 kl 13:43 av Vi Lärare

Maria Wiman: NU: vila – sen ska vi hjälpas åt att säga nej!

”När nästa läsår kommer ska vi vara redo att med pansar och sköldar slåss för våra barn och våra arbetsvillkor”, skriver Maria Wiman.
18 juni 2024 kl 13:29 av Vi Lärare

Skolinspektionen stänger ytterligare Thorenskola

Skolinspektionen återkallar tillstånd för ytterligare en av Thorengruppens skolor.
18 juni 2024 kl 12:38 av Vi Lärare

Forskaren: ”Effektiviseringen ska inte styra läroplanen”

Läroplansutredningen blir bra – om utredaren går på djupet med en viktig fråga. Det skriver forskaren och lärarutbildaren Johanna Lüddeckens.
18 juni 2024 kl 12:36 av Vi Lärare

Här försvinner bibliotekarien på skolan efter sparkraven

Regeringen lovar bemannade skolbibliotek, men SKR menar att statsbidraget är för litet. På Mellringeskolan i Örebro sägs skolbibliotekarien upp som ett resultat av nedskärningarna.
18 juni 2024 kl 09:52 av Vi Lärare

Lärare samlas runt forskning: ”Serverad på ett silverfat”

Över 600 lärare mötte forskare inom undervisning och lärande på Lärarnas forskningskonvent i Göteborg på måndagen. Nästa år planeras två motsvarande arrangemang. – Vi får forskningen serverad på ett silverfat, säger Petra Johansson från Eriksboskolan i Göteborg.
18 juni 2024 kl 08:31 av Vi Lärare

OECD: Svenska elever sämst i Europa på disciplin

Svenska elever har den sämsta disciplinen i Europa, enligt statistik från OECD. För att få bukt med stöket föreslår skolminister Lotta Edholm (L) bland annat utökade befogenheter för lärare.
14 juni 2024 kl 15:10 av Vi Lärare

Skolinspektionens sågning: Huvudmän klarar inte av särskilt stöd

Huvudmän och rektorer klarar i stor utsträckning inte av att hantera kraven kring särskilt stöd till sina elever. Det slår Skolinspektionen fast. – Lärarna och eleverna får betala priset, säger Hanna Garberg, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare i Stockholm.
14 juni 2024 kl 15:06 av Vi Lärare

Nu möts lärare och forskning: ”Ett utbyte av kunskap”

Varför läser pojkar sämre än flickor? Det är en av många frågor som ska diskuteras på Lärarnas forskningskonvent. – Vissa orsaker kan man räkna ut med knäna, säger Michael Tengberg, professor vid Karlstads universitet.