Arbetet bevakar hela arbetsmarknaden och vänder sig till fackliga företrädare, arbetsmarknadens parter samt politiker och opinionsbildare. Arbetet ges ut av ett aktiebolag som LO äger.

26 maj 2023 kl 16:03 av Arbetet

Sekoklubbar splittrade – efter brev med avgångskrav

Missnöje med avtalsrörelsen på spårtrafikområdet har fått 21 klubbar att kräva att personer i Sekoledningen avgår. Men alla fackliga företrädare på området ställer sig inte bakom den linjen. ”Splittring gynnar inte förbundet”, säger en klubbordförande.
26 maj 2023 kl 09:29 av Arbetet

Dränktes en skolpolitisk bomb av Lena Anderssons tankar om gröt och nazistpysslingar?

Veckan borde ha handlat om tankesmedjan Balans Marcus Larssons och Åsa Plesners bok De gränslösa, men i stället har vi diskuterat nazistpysslingar och gröt, skriver Johannes Klenell.
26 maj 2023 kl 09:24 av Arbetet

20 klubbar i Seko kräver att ansvariga i förbundstoppen avgår

Missnöjet mot Sekos förbundsstyrelse efter det nya tågavtalet är så stort att 20 lokala klubbar nu kräver att ansvariga i ledningen avgår. I ett öppet brev skriver de att förtroendet är förbrukat.
26 maj 2023 kl 07:00 av Arbetet

Lär er av Svenskt Näringsliv för att bli relevanta i debatten, LO!

Svenskt Näringsliv sätter agendan kring företagsklimatet. Men genom att arbeta fokuserat med ”Välfärdsklimat” kan LO sätta dagordningen på samma sätt, skriver kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
26 maj 2023 kl 06:44 av Arbetet

Dubbelt så många äldre får sjukersättning från Försäkringskassan efter nya regler

Det politikerna kallat ”trygghetspension” har fått effekt. Dubbelt så många äldre får sjukersättning sedan reglerna ändrades. Även sjukpenningen ökar bland äldre.
26 maj 2023 kl 06:44 av Arbetet

Bianca Ingrosso och Alex Schulman förstör arbetslinjen 

Alla tycks vara beredda att sälja ut sig själva för pengar och reklamsamarbeten numera, men folk är inte dummare än att de ser att kneg inte längre lönar sig, skriver Arbetets ledarskribent.
25 maj 2023 kl 16:29 av Arbetet

Strejk och strejkvarsel – här är konflikterna i avtalsrörelsen 2023

Fyra strejkvarsel och en strejk. Det är konfliktfacit hittills i årets avtalsrörelse när 2,3 miljoner anställdas villkor förhandlas om. Så här har det gått i de branscher som varslat om strejk.
25 maj 2023 kl 07:18 av Arbetet

Vad får man skriva om sin arbetsgivare på sociala medier?

Har chefen betett sig illa? Är arbets­miljön urusel? Efter en dålig dag på jobbet kan det vara lockande att skriva av sig ilskan i ett argt Facebookinlägg. Men se upp! Arbetsgivarens rätt att straffa den som spyr galla i sociala medier är starkare än de flesta vet.
25 maj 2023 kl 07:04 av Arbetet

Personal måste kunna ifrågasätta drogtest på jobbet utan att riskera att få sparken

Orimliga skillnader i möjligheten att drogtesta anställda, skriver Unionens ordförande Martin Linder.
25 maj 2023 kl 06:53 av Arbetet

Liberalernas vurm för euron hotar svensk industri

Att införa euron i Sverige riskerar en tvärnit för industrin, lönerna och för den svenska tillväxten, skriver Arbetets ledarskribent.