Ingenjören berättar om utvecklarna och problemlösarna och ger stöd i karriären. Ingenjören är fackförbundet Sveriges Ingenjörers tidning.

29 maj 2024 kl 14:18 av Ingenjören

Salary, benefits and social security – that’s how it works in Sweden

As someone new to Sweden, it is not obvious how everything works with salary, pensions and uemployment benefit. The role of trade unions, the importance of collective agreements and your own responsibility – the differences can be big, depending on where you come from.
29 maj 2024 kl 08:03 av Ingenjören

Är dörren till tekniken stängd när jag tar ett chefsjobb?

En risk med att bli chef är att man hamnar efter i den tekniska utvecklingen. Hur hanterar man det om man vill gå tillbaka till tekniken? Så här svarar karriärcoachen.
28 maj 2024 kl 09:57 av Ingenjören

Så mycket ska du ta betalt som egenkonsult

“Hur mycket ska jag ta betalt?” Det är den vanligaste frågan som Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer får från medlemmar som antingen är eller funderar på att bli egenkonsulter. Här är hans bästa tips.
27 maj 2024 kl 08:57 av Ingenjören

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

I år fyller Fatima Essaidi 22 år men det är svårt att tro när man ser hennes kalander. Där varvas möten med advisory board, styrelseutbildning och poddinspelningar. Dessutom är hon snart civilingenjör.
23 maj 2024 kl 07:27 av Ingenjören

Lön, förmåner och trygghet – så fungerar det i Sverige

Det inte självklart hur allt fungerar när du kommer från utlandet för att arbeta i Sverige. Fackförbundens roll, kollektivavtalens betydelse och det egna ansvaret – skillnaderna kan vara stora.
22 maj 2024 kl 06:26 av Ingenjören

”Måste man alltid fälla ned sittringen på toan?”

Hur vi beter oss mot varandra på arbetsplatsen, i både stort och smått, spelar roll. Så här svarar beteendeexperten Annmarie Palm på nio vanliga frågor om etikett på jobbet.
20 maj 2024 kl 09:28 av Ingenjören

83 Chalmers- och KTH-studenter stängdes av för fusk

Hur många ingenjörsstudenter som blev avstängda för fusk finns det inte samlad statistik för. Men på KTH blev 66 studenter avstängda och på Chalmers 17, varav en för att ha fuskat med hjälp av AI.
20 maj 2024 kl 08:48 av Ingenjören

Så stöttar du din utmattade kollega

Den tidigare samarbetsvilliga jobbarkompisen med gott humör verkar stressad och irriterad. Det har dessutom börjat påverka kollegorna. Här får du råd hur du kan stötta på bästa sätt.
17 maj 2024 kl 07:30 av Ingenjören

Arbetslösheten för ingenjörer har planat ut under våren

Under ett års tid har arbetslösheten för ingenjörer långsamt stigit men nu har nivån planat ut. Under tre månader i rad har arbetslösheten legat på 1,1 procent.
16 maj 2024 kl 08:01 av Ingenjören

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

En finurlig mattelärare fick Pernilla Wittung Stafshede att vilja söka till Chalmers. Snart fyrtio år senare driver hon ett eget forskningslabb, med målet att förstå den komplexa kemin som orsakar demenssjukdomar.