Journalisten är Sveriges största medietidning och bevakar frågor om yttrandefrihet, mediernas utveckling och journalisters arbetsvillkor. Journalisten ges ut av Svenska Journalistförbundet.

27 september 2023 kl 09:31 av Journalisten

Säkerhetslucka i Journalistens inloggningssystem – kan ha röjt medlemskap i Journalistförbundet

Det har varit möjligt att ta reda på om någon är medlem i Journalistförbundet genom en lucka i Journalistens inloggningssystem, avslöjar tidningen Arbetet. Problemet är nu åtgärdat, uppger chefredaktör Axel Andén. ”Det är inte bra att det var så här”, säger han.
26 september 2023 kl 14:57 av Journalisten

TV4s Johan Fredriksson om drönarattacken: ”Redaktioner behöver förbereda sig mentalt”

”Vi beslöt att ta några sista distansbilder. Sedan hörde vi rop: 'drönare' ”. TV4-reportern Johan Fredriksson som tillsammans med fotografen Daniel Zdolsek utsattes för en drönarattack i Ukraina är hemma i Sverige igen. Han är tacksam över att TV4s ledning lät honom stanna kvar och rapportera efter händelsen.
26 september 2023 kl 14:57 av Journalisten

M och SD står för 9 av 10 mediekritiska tweets

En ny vetenskaplig artikel från Nordicom har kartlagt hur svenska riksdagsledamöter använder Twitter/X för att kritisera nyhetsmedier. Moderaten Lars Beckman ligger ensam bakom 47 procent av inläggen.
26 september 2023 kl 14:51 av Journalisten

Marie Lundström

P1 Sveriges Radio är en av de nominerade till radiopriset Guldörat i kategorin Årets intervju radio.
26 september 2023 kl 13:20 av Journalisten

Trots allt – PM Nilsson fortsätter skriva för Di

Den tillträdande Timbro-vd:n PM Nilsson kommer bli fristående krönikör för Dagens industri, kan Journalisten avslöja. Han skulle ha gjort comeback på ledarsidan, som han lämnade för att arbeta för statsministern, men slutade innan han började för att ta tjänsten på Timbro. UPPDATERAD
26 september 2023 kl 12:58 av Journalisten

De kan vinna Tidskriftspriset

Josefin Auer från Kamratposten är en av de nominerade till Årets Journalist när första nomineringarna till Tidskriftspriset släpptes idag.
26 september 2023 kl 11:04 av Journalisten

Trots spartider – kultursidorna storsatsar på Bokmässan

Fem av sex av de största kultursidorna har omfattande monterprogram på Bokmässan i Göteborg. ”Mässan har blivit ännu viktigare efter pandemin”, menar GPs kulturchef Johan Hilton.
26 september 2023 kl 09:18 av Journalisten

För första gången: UR fälls för otillbörligt gynnande

UR har otillbörligt gynnat ett norskt klädföretag. Det är första gången som UR fälls för att ha brutit mot bestämmelsen, enligt Granskningsnämnden
25 september 2023 kl 15:53 av Journalisten

Medierna frias för inslag om pausad UG-granskning

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare ansåg att han inte fått bemöta allvarlig kritik från en granskad litteraturprofil i Medierna i P1. Nu friar Granskningsnämnden Medierna.
25 september 2023 kl 15:52 av Journalisten

Joakim Lamotte döms för sju fall av grovt förtal

Hovrätten för Västra Sverige fastställer den fällande tingsrättsdomen mot debattören och journalisten Joakim Lamotte.
25 september 2023 kl 15:51 av Journalisten

Expressen gör om sin sajt: ”Mindre rörig”

Mindre plottriga detaljer och större rubriker och bilder – det möts Expressens läsare av nu. ”Vi har tagit bort en hel del för att det som är viktigt, rubriker, färger och getingar, ska komma fram på ett tydligt sätt”, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.
25 september 2023 kl 15:28 av Journalisten

Ekonomiekot tog för lång tid på sig att rätta fel

Under tre sändningar en julimorgon uppgav Ekonomiekot att börsindexet Nasdaq och Dow Jones hade fallit. Men någon måste läst tabellerna upp och ned, för börserna hade stigit. Nu fälls programmet av Granskningsnämnden, trots att uppgifterna rättades.
25 september 2023 kl 15:12 av Journalisten

Pressfrihetsfond blir största ägare av franska Le Monde

Numer är den största ägaren av tidningen Le Monde fonden ”Fonds pour l'indépendance de la presse”. Det sedan två av ägarna beslutat att skänka sina aktier till fonden. Det skriver Le Monde i ett pressmeddelande
25 september 2023 kl 11:10 av Journalisten

Sven Gustavsson

har avlidit vid en ålder av 65 år.
25 september 2023 kl 10:39 av Journalisten

Belarus stämplar grävsajt som ”extremistisk”

Högsta domstolen i Belarus har i en förhandling bakom lyckta dörrar beslutat att stämpla den oberoende undersökande sajten Belarusian Investigative Center (BIC) som ”extremistisk”.
22 september 2023 kl 14:57 av Journalisten

Christel Valsinger

är ny chefredaktör för Musikindustrin.
22 september 2023 kl 14:00 av Journalisten

”Sveriges agerande för Dawit Isaak är ängsligt”

I morgon den 23 september är det 22 år sedan Dawit Isaak fängslades för att ha uttryckt sina åsikter i den oberoende tidningen Setit i Eritrea. Reportrar utan gränsers Björn Tunbäck tycker att Sveriges agerande för att få honom fri är ängsligt.
22 september 2023 kl 13:41 av Journalisten

Anders Malmsten startar egen mediebevakare

Journalisten och medieanalytikern Anders Malmsten kommer att starta en egen kanal för mediegranskning. Han kommer använda sig av Substack, och planerar att komma igång inom några månader, säger han till Journalisten.
22 september 2023 kl 13:12 av Journalisten

Sakine Madon

politisk chefredaktör vid UNT, har utsetts till hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet.
22 september 2023 kl 11:45 av Journalisten

Journalist nekades visum till Sverige – vann internationellt grävpris i Göteborg

BBCs reporter Yusuf Anka vann det internationella grävpriset Global Shining Light Award på grävkonferensen GIJC i Göteborg – men kunde inte ta emot priset eftersom Sverige nekat honom inresevisum.