Kommunalarbetaren skriver om yrkesfrågor, fackliga frågor och samhällsfrågor. Kommunalarbetaren ges ut av Svenska Kommunalarbetareförbundet.

26 september 2023 kl 06:15 av Kommunalarbetaren

Tuffare krav på dygnsvila i schemat ger ett 20-tal nya jobb för undersköterskor i Falköping

Schema med tuffare krav på dygnsvila ger ett 20-tal tillsvidareanställningar för undersköterskor i Falköping. – Man nyanställer för att klara bemanningen i äldreomsorgen med de nya dygnsreglerna, säger Emelie Nilrikson, ordförande för Kommunal Falköping-Tidaholm.
22 september 2023 kl 14:13 av Kommunalarbetaren

Paula fixar rejv för pensionärer – här är hennes bästa tips

Paula Lindblom i Göteborg vill minska på ensamhet bland äldre. Med hjälp av sina kollegor på Askim och Högsbos mötesplatser anordnar hon rejv för 65+are. – Det ska inte vara långt ute i skogen, undangömt, med droger, som många säkert tänker sig, säger hon.
22 september 2023 kl 06:20 av Kommunalarbetaren

Försök i Karlskoga – här får alla önska hur ofta de ska jobba helg

Alla anställda i två hemtjänstgrupper i Karlskoga har fått önska hur de vill jobba sina helger. Varannan helg, två av fem eller enbart helgtjänster. Alla har fått sitt förstahandsval och schemat har gått ihop trots hänsyn till dygnsvila.
21 september 2023 kl 06:15 av Kommunalarbetaren

Kommuner vill ha få undantag om dygnspass

Både personliga assistenter och brukare vill ha kvar dygnspassen. Men flera kommuner säger nu att det inte är säkert att det blir så många undantag. – Utgångspunkten är att man inte ska ha dygnspass, säger Fredrik Blomqvist, verksamhetschef i Borlänge.
20 september 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Fler anställs i förskolor i Falun efter barnskötaren Åsas påtryckningar

I Falun firar Kommunal att kommunen ska anställa fler i förskolan. Det är barnskötaren och huvudskyddsombudet Åsa Hedlund som har uppvaktat lokala politiker.
19 september 2023 kl 13:07 av Kommunalarbetaren

Besparingar i Örkelljunga – sedan hyllas anställda med gala

Örkelljunga kommun ska spara inom omsorgen. Samtidigt bjuder socialförvaltningen in alla anställda till en gala – för att uppmuntra de anställda. ”Förnedrande”, tycker undersköterskan Pia Smith.
19 september 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Kommunal i Norrköping firar – hemtjänsten slipper cykla på natten

Hemtjänstpersonalen i Norrköping slipper att cykla på natten. Kommunen har backat från sitt beslut efter att Kommunal och lokala politiker satt press. – Det är medlemmarna som gjort det stora arbetet, säger Niklas Granath på Kommunal i Norrköping.
18 september 2023 kl 11:12 av Kommunalarbetaren

Vård- och omsorgspersonal i Västerås får arbetsskor – tack vare Marie

Tack vare kommunalaren Marie Wibergs engagemang får undersköterskorna i Sveriges sjätte största kommun, Västerås, nu gratis arbetsskor. – Skor är en viktig fråga, det är jättemånga som jobbar i katastrofala skor. Dåliga skor kan leda till arbetsskador, säger hon.
18 september 2023 kl 06:15 av Kommunalarbetaren

Vård- och omsorgspersonal i Danmark får jobba 80 procent och får full pension

Många undersköterskor orkar inte jobba till pensionsåldern. I Danmark har man kanske hittat en lösning – de som fyllt 55 år kan få jobba 80 procent och få betalt för 90 procent. De får också behålla hela sin pension.
15 september 2023 kl 14:40 av Kommunalarbetaren

Strejk för kockar och måltidspersonal i storkök avblåst

Det blir ingen strejk för kockar och måltidspersonal i storkök som lagar mat till sjukhus. Kommunal och Visita har tackat ja till medlarnas bud. Därmed finns ett nytt avtal om löneökningar.