Kommunalarbetaren skriver om yrkesfrågor, fackliga frågor och samhällsfrågor. Kommunalarbetaren ges ut av Svenska Kommunalarbetareförbundet.

5 december 2023 kl 07:00 av Kommunalarbetaren

Chef anklagar Johanna för att ha använt sociala medier på jobbet – hotades med varning

Efter en manifestation fick stödassistenten Johanna Flack, som leder Undersköterskeupproret i Varberg, ett mejl från chefen med anklagelser om att hon använt sociala medier på arbetstid. Hon har också kallats till ”korrigerande samtal”. – Jag tror att de kallade in mig för att skrämma mig, säger Johanna Flack.
4 december 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Faluns kommun vill slippa betala semesterbonus – jagar sommarvikarier redan nu

Redan nu sätter rekryteringen av sommarvikarier till äldreomsorgen gång i Falun. Ett sätt att vara ute i god tid, menar arbetsgivaren, men vårdbiträdet Ros-Marie Hällström är tveksam till om det räcker.
1 december 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Är det storhelgstillägg på julafton eller vanligt helg-ob?

När börjar storhelgs-ob gälla julen 2023? Vilka storhelgstillägg finns i Kommunals avtal? Hur mycket ob får man på julafton? Vilka får extra ob-ersättning för nattarbete? Vilka är reglerna för ob-tillägg? KA reder ut vad som gäller. Här kan du söka på ditt yrke.
30 november 2023 kl 11:25 av Kommunalarbetaren

Bussförare sades upp enligt nya las – Kommunal driver fallet i Arbetsdomstolen

En bussförare på Keolis i Stockholm sades upp eftersom han hade så ont i ryggen att han inte kunde köra buss. Nu stämmer Kommunal arbetsgivaren i Arbetsdomstolen och det blir därmed första gången Kommunal prövar ett fall enligt de nya reglerna om sakliga skäl i nya las.
29 november 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Skyddsombudet Mohamed fixade arbetskläder till sin skola

Skyddsombudet Mohamed Ismail i Stockholm tyckte att det var dåligt att han och kollegorna behövde betala för sina egna arbetskläder och skor. – Där barnen befinner sig, där är ju vår arbetsplats. Nu har de fått igenom att arbetsgivaren ska betala.
28 november 2023 kl 07:00 av Kommunalarbetaren

Krisande kommuner drar in julklappen för fler – undersköterskan Monika i Kalix får ingenting i år

Blir du utan julklapp från chefen i år? Det ekonomiska läget gör att allt fler kommuner och regioner ställer in julgåvan – och KA har hela listan. – Kunde de inte ha bjudit på en jullunch åtminstone? undrar undersköterskan Monika Henriksson i Kalix.
27 november 2023 kl 15:09 av Kommunalarbetaren

Dygnsvila för privatanställda – då förändras reglerna

De skärpta reglerna om 11 timmars dygnsvila har börjat gälla för de som jobbar i kommuner och regioner, men när kommer besked om vad som gäller för privatanställda? Och varför tar det sådan tid?
27 november 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Kommunen vill minska sjukfrånvaron – då får undersköterskan Sofie kortad arbetstid

Undersköterskan Sofie Starck och hennes kollegor i Sala ska få jobba kortare arbetsveckor nästa år. Genom att gå från 37 till 35 timmar i veckan hoppas man kunna få ner sjukfrånvaron.
24 november 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Södertäljes kontroller bröt mot grundlagen – kan ge skadestånd till Kommunals medlemmar 

Södertälje har haft Sveriges mest extrema kontroller av sina anställda. Kommunal förhandlar nu om skadestånd för 2 000 medlemmar. – Kommunen bryter mot lagar för att hitta personer som bryter mot lagar, säger Olov Östensson, jurist på Kommunals förbundskontor.
23 november 2023 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Här tvingas alla lämna intyg från första dagen – efter femte sjuktillfället

Orust kommun kräver förstadagsintyg för alla som varit sjuka fem gånger på ett år. Annars kan anställda kallas till ”medvetandegörande samtal”. – Det är en generell bestraffning utan dess like, säger Gunilla Hansson, undersköterska och facklig för Kommunal på Orust.