Kommunalarbetaren skriver om yrkesfrågor, fackliga frågor och samhällsfrågor. Kommunalarbetaren ges ut av Svenska Kommunalarbetareförbundet.

29 maj 2024 kl 08:50 av Kommunalarbetaren

Arbetstidsförkortning och medlemsavgift – det händer på Kommunals förbundsmöte

På torsdag har Kommunal i förbundsmöte i Stockholm. Då kan arbetstidsförkortning, dygnsvila och scheman komma att diskuteras. Beslut ska tas om förbundets ekonomi och medlemsavgiften.
29 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Här säljer vårdpersonal sin semester – kan tvingas jobba 48-timmarsveckor

I Ödeshög vill kommunen att anställda säljer semesterveckor. Men, den ”intresseanmälan” personalen kan fylla i är bindande och den anställde kan få jobba var som helst i kommunen upp till 48 timmar per vecka. Kommunen har struntat i att förhandla med Kommunal – som tar avstånd.
27 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Partier går till EU-val på att riva upp arbetstidsdirektivet – ”Svårt” enligt EU-experter

Tre av åtta partier vill förändra EU:s arbetstidsdirektiv för att det ska bli lättare för yrken som brandmän och personliga assistenter att jobba dygnspass. Det visar Kommunalarbetarens genomgång inför EU-valet. Men lovar partierna mer än de kan hålla?
24 maj 2024 kl 11:26 av Kommunalarbetaren

Sämst i Sverige – nu vill politiker höja vårdpersonalens löner: ”Visste inte”

Olofström i Blekinge satsar 1,1 miljoner kronor extra i årets lönerörelse för att höja lönerna för undersköterskor i hemtjänsten och stödassistenter på gruppboenden. KA:s lönekoll fick politikerna att agera.
23 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Stress och sömnbrist kan orsaka cykelolyckor i hemtjänsten – undersköterskan Fadime: ”Jag kunde ha dött”

Bilen kom körande alldeles för fort genom villaområdet. – Jag kommer hamna under bilen, var det enda undersköterskan Fadime Mavi hann tänka. Hon slängde cykeln åt sidan och föll handlöst. En ny studie visar att cykelolyckor är vardag inom vård och omsorg.
22 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Här får barnskötarna kortad arbetstid: ”Framtiden är att jobba mindre”

Kortare arbetstider men samma lön. På förskolan Konvaljegatan 8 på Hisingen i Göteborg har personalen fått fem timmar mer fritid i veckan. Och nu går privat- och arbetsliv ihop för barnskötarna Helene Joabsson, Maida Haidar och deras kollegor.
21 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Piska och morot när äldreomsorgen ska klara bemanningen i sommar: ”Svårare med dygnsvilan”

Storhelgstillägg, långpass, 5 000 kronor för en såld semestervecka och ny arbetskraft från pensionärer och tonåringar. Så försöker kommunerna lösa bemanningen i äldreomsorgen i sommar.
20 maj 2024 kl 14:53 av Kommunalarbetaren

LO tar strid för Kommunals krav på gratis arbetsskor, arbetstidsförkortning och skrotat karensavdrag

LO tar upp kampen för Kommunals krav på gratis arbetsskor och arbetstidsförkortning efter beslut på kongressen. LO:s nyvalde ordförande tar också strid kravet att slopa karensavdrag vid sjukdom.
20 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Här har stödassistenter i LSS fått dispens från reglerna om dygnsvila för att jobba dygnspass

Stödassistenterna på två gruppboenden i Halmstad kan arbeta dygnspass igen. De har fått dispens för undantag från reglerna om 11 timmars dygnsvila inom LSS. Kommunals lokala företrädare bedömer att detta kan bli vägledande nu när nya regler gör att beslut kan fattas lokalt.
17 maj 2024 kl 10:47 av Kommunalarbetaren

Stora skillnader i lägstalöner för städare: ”Bedrövligt”

Det kan skilja tusenlappar i lägstalön mellan Kommunals och Fastighets medlemmar i städbranschen. Nu vill en regionavdelning i Fastighets att deras förbund får rätt att teckna avtal för Kommunals städare inom hemservice.