Kommunalarbetaren skriver om yrkesfrågor, fackliga frågor och samhällsfrågor. Kommunalarbetaren ges ut av Svenska Kommunalarbetareförbundet.

26 maj 2023 kl 13:44 av Kommunalarbetaren

Anställda i Region Västernorrland får vänta på nya lönen till hösten

Många medlemmar i Kommunal som jobbar inom kommuner och regioner väntar på sina nya löner. När anställda i Region Västernorrland fick veta att deras löner kommer att betalas först i september väckte det ilska.
25 maj 2023 kl 13:54 av Kommunalarbetaren

Medlemmar i Kommunal om det nya avtalet för trädgårdsanläggning: ”Helt okej”

Maskinföraren Kristian Christensen var helt inställd på strejk. I stället blev ett nytt avtal mellan Kommunal och Gröna Arbetsgivare klart. – Man vill alltid ha bättre, men det är väl helt okej, säger han.
24 maj 2023 kl 13:32 av Kommunalarbetaren

Strejk avblåst – Kommunal tecknar nytt avtal om trädgårdsanläggning

Nu finns ett nytt avtal för parkarbetare, trädgårdsarbetare och anläggningsarbetare. Strejkvarslet är avblåst. Kommunal och Gröna arbetsgivare har sagt ja till medlarnas bud och enats om höjda lägstalöner och löneökningar i ett nytt avtal för trädgårdsanläggning.
24 maj 2023 kl 12:00 av Kommunalarbetaren

Kommunal: Vårdföretagarna vill genomföra oansvariga försämringar

Kommunal går till hård attack mot Vårdföretagarna för att de vill försämra avtalen för privat vård och omsorg, bland annat genom att inte höja lägstalönerna och försämra ob-ersättningen. Men Vårdföretagarna menar att Kommunal överdriver.
24 maj 2023 kl 11:02 av Kommunalarbetaren

Barnskötaren Maria jobbar med skapande och omsorg: ”Det är som en syjunta”

Maria Friberg är barnskötare på förskolan Växthuset i Örebro där man jobbar med att skapa tillsammans med barnen.
23 maj 2023 kl 06:15 av Kommunalarbetaren

Oro för få sommarvikarier i Örebro får Kommunal att anmäla bemanningen till Arbetsmiljöverket

I Örebro ser sommarbemanningen inom äldre- och funktionshindersomsorgen så dålig ut att Kommunal gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. På många håll i landet är personal oroliga för sin sommarsemester.
22 maj 2023 kl 10:43 av Kommunalarbetaren

Barnskötare på nattis kan få fler arbetspass med nya regler för dygnsvila

Personliga assistenter och brandmän har rasat. Men det finns en annan grupp som också påverkas kraftigt av de nya reglerna kring dygnsvila – barnskötare på nattis som befarar fler pass och svårigheter att få ihop till heltid.
22 maj 2023 kl 06:20 av Kommunalarbetaren

Caroline höjde sin lön som undersköterska med 12 000 kronor

Undersköterskan Caroline De Souza höjde sin lön med nära 12 000 kronor på tre år. För KA berättar om hon om sina bästa tips, om hur och när det är rätt tillfälle att löneförhandla. Samtidigt lyfter hon nyttan av att vara medlem i Kommunal.
17 maj 2023 kl 11:26 av Kommunalarbetaren

Trädgårdsarbetare om Kommunals strejkvarsel: Lägstalönerna behöver höjas

Kommunal har varslat om strejk för trädgårdsarbetare. Medlemmarna Emil Johansson och Sara Persson är beredda att strejka för att lägstalönerna ska höjas.
17 maj 2023 kl 06:15 av Kommunalarbetaren

Påtryckning på politiker gav högre lön för undersköterskor i regioner 

Press på politikerna gav undersköterskor i sjukvården högre medellöner i Västra Götalandsregionen. Höjda löner för sjuksköterskor ledde till att Kommunal tog kampen – och lyckades.