Nyheter och analys av tjänstemännens arbetsmarknad. Webbtidningen Arbetsvärlden ges ut av TCO.

26 maj 2023 kl 10:58 av Arbetsvärlden

Våldsam läkare arbetade på psykiatrisk mottagning

En läkare ska enligt en visselblåsning ha tagit narkotikaklassade mediciner samtidigt som han jobbade på en psykiatrisk mottagning i Skåne. Nu ska mannen genomgå en mindre sinnesundersökning och till hösten väntar rättegång.
26 maj 2023 kl 09:57 av Arbetsvärlden

Seko-klubbar kräver att förbundsstyrelsen avgår

Fackliga inom Seko rasar mot det egna förbundet efter att det nya kollektivavtalet undertecknats. Det är ”långt under ambitionsnivå” och processen har varit ”antidemokratisk”. Ett 20-tal klubbar kräver nu att förbundsstyrelsen avgår.
26 maj 2023 kl 08:39 av Arbetsvärlden

”ESO behöver inte oroa sig för korttidsstödet”

Nyligen publicerade Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) rapporten Pandemin och pengarna om coronapandemins ekonomiska effekter för företag och…

26 maj 2023 kl 06:00 av Arbetsvärlden

Anklagade chef för sextrakasserier – ”ville skapa kaos”

En handläggare på Arbetsförmedlingen fick inte en utlyst tjänst. Då började han hota om att ”orsaka kaos” och hävdade att hans chef gjort sexinviter. Sedan blev han själv anklagad för oönskade närmanden.
25 maj 2023 kl 15:00 av Arbetsvärlden

Forskare: Sätt in pollenfilter på jobbet

Många lider av nedsatt arbetsförmåga under pollensäsongen. Trötthet, kliande ögon och rinnsnuva beräknas kosta svenska arbetsplatser 8200 kronor per drabbad.
25 maj 2023 kl 06:31 av Arbetsvärlden

Varför hjälper inte LO och TCO till att stoppa skatteflykt?

130 miljarder i företagsskatt kan fly Sverige varje år. Nu finns ett nytt EU-direktiv som kan få ordning på denna ödesfråga för välfärden. Men varför är TCO och LO tysta, skriver Simon Vinge, chefsekonom Akademikerförbundet SSR.
25 maj 2023 kl 06:30 av Arbetsvärlden

Ekonom: Därför borde din lön höjas med 20 procent

Borde din lön egentligen ligga tio till tjugo procent högre? Enligt professor Alan Manning, expert på hur företag sätter löner, är det inte alls orimligt.
24 maj 2023 kl 14:13 av Arbetsvärlden

9 av 10 bibliotekarier vill inte ange papperslösa

Fler än 90 procent av de bibliotekarier som svarat i en undersökning från fackförbundet DIK vill inte ange papperslösa människor till staten. Endast 3 procent tycker att Tidö-partiernas förslag är bra.
24 maj 2023 kl 11:35 av Arbetsvärlden

Stora lönetapp för sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare

Löneutvecklingen för offentliganställda med sifferlösa avtal kan landa på hälften av märket i år. Lärarna överväger nu att överge den sortens avtal.
24 maj 2023 kl 06:00 av Arbetsvärlden

”Jag undrar vad regeringen har för jobbpolitik”

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl ifrågasätter om regeringen alls har någon linje i jobbpolitiken. Han riktar hård kritik mot att etableringsjobben inte införts: ”Jag kan inte förstå det på något annat sätt än att regeringen inte vill integrera nyanlända och få långtidsarbetslösa i jobb.”