Nyheter och analys av tjänstemännens arbetsmarknad. Webbtidningen Arbetsvärlden ges ut av TCO.

1 mars 2024 kl 16:18 av Arbetsvärlden

Förvaltningsrätten inför inte förbud mot ensamarbete för pendelförare

Rätten går på Arbetsmiljöverkets linje och avslår fackens överklagan. Men konstarera samtidigt att tågvärdarnas avskaffande haft negativ påverkan på arbetsmiljön och att MTR brustit.
1 mars 2024 kl 11:03 av Arbetsvärlden

Skyddsombud i försvaret: ”ska lyfta skadesiffrorna till högsta ort”

Över 10 000 arbetsskador på fem år har skett i Försvarsmakten. Det höga antalet förvånar både facket och skyddsorganisationen som saknar svar på varför.
1 mars 2024 kl 07:00 av Arbetsvärlden

Jag saknar en tid då Putin var löjligt ond och inte…bara ond

Årsdagen för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina uppmärksammas nuförtiden i flera veckor. Lite som juldekoration i november, man vill verkligen…

29 februari 2024 kl 09:23 av Arbetsvärlden

Klarna-vd: AI kan ersätta 700 kundtjänstarbetare

Färre anställda – högre vinst. Det spår vd:n för Klarnas framtid när AI nu ska få allt fler tillämpningar verksamheten. ”Anställda på Klarna blir färre det här året och förmodligen kommande år”.
28 februari 2024 kl 14:13 av Arbetsvärlden

Fler storvarsel om uppsägningar – även i vården

Regionerna är på en sträng bantningskur. Efter storvarslet i Sörmland i december är nu Östergötland näst på tur. Nu varslas 900 personer om uppsägning.
28 februari 2024 kl 12:45 av Arbetsvärlden

JO: ”Arbetsmiljöverket förtjänar kritik för sin passivitet”

Enligt lag ska Arbetsmiljöverket agera skyndsamt när ett skyddsombud formellt begär arbetsmiljöåtgärder. Men nu får myndigheten kritik från JO för att ha dröjt i ett och ett halvt år med beslut om kemikaliehantering på en skola.
28 februari 2024 kl 06:30 av Arbetsvärlden

Regeringen jagar tillväxt men missar att räkna naturresurserna

Den 1 maj ska regeringens produktivitetskommission presentera sina förslag. Men naturkapital och socialkapital har helt glömts bort i BNP-jakten, skriver Daniel Lind, Facken inom industrin.
27 februari 2024 kl 12:03 av Arbetsvärlden

Facken oense om sextimmarsdag – ”Vill se paradigmskifte”

"Det högre tempot i arbetslivet är inte hållbart", menar Vision. "Det finns inga gratisluncher", kontrar Unionen. Därför är Sveriges stora fackförbund på kollisionskurs om lagstiftning av kortare arbetstid.
27 februari 2024 kl 06:30 av Arbetsvärlden

Nu agerar vi för jämställdhet i Stockholm

Stockholms stad gör en analys av föräldraledigheten i stadens alla verksamheter och föreslår åtgärder för jämnare uttag om det behövs. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler, skriver Arvid Vikman Rindevall (S).
26 februari 2024 kl 13:37 av Arbetsvärlden

Två år efter avslöjandet av coronakuppen – ”Utredningen halvvägs”

För två år sedan avslöjade Arbetsvärlden hur bolag kopplade till kriminella kunde blåsa flera myndigheter på över 3 miljoner i coronabidrag. Men trots razzior och frihetsberövanden tycks ännu inte åtal vara nära.