Nyheter och analys av tjänstemännens arbetsmarknad. Webbtidningen Arbetsvärlden ges ut av TCO.

27 september 2023 kl 09:00 av Arbetsvärlden

Stämdes av arbetsgivarna – MTR nekar förarna ledigt för rättegången

Arbetsdomstolen har kallat de 104 pendelförare som stämts av arbetsgivarna att närvara på fredag när domstolsprocessen kring den vårens vilda strejk inleds. Men på måndagen avslog pendelentreprenören MTR de flesta av förarnas ledighetsansökningar. Skälet som anges är personalbrist.
27 september 2023 kl 06:00 av Arbetsvärlden

”CSN tolkar lag om omställningsstöd för strängt”

Bör den som jobbar i ett bristyrke, som inom vården, ha lika stor chans att få omställningsstudiestöd som andra? Ja, säger omställningsorganisationerna. CSN gör en annan bedömning och vill ha politiskt besked om lagändring.
26 september 2023 kl 12:26 av Arbetsvärlden

Svenskarna jobbar hemma för att spara pengar

Pendlingskort, bensin och mat är några av de kostnader som svenskarna kan dra ner på genom att jobba hemma. En Novusundersökning beställd av fastighetsförvaltarna ISS visar att en tredjedel av dem med möjlighet till hemarbete resonerar så.
26 september 2023 kl 10:54 av Arbetsvärlden

Försvara rätten att jobba på kontoret

Facken har på sistone försvarat hemarbetet. Men på lång sikt kan det vara att skjuta oss själva i foten. Istället borde vi kräva rätten till en kontorsplats – innan de rationaliseras bort, skriver Unionens ordförande Martin Linder.
25 september 2023 kl 12:46 av Arbetsvärlden

”Den svenska modellen har rasat på MTR”

Högar av obesvarade begäran om förhandling och avtal som löper ut utan att facken får möjlighet att förhandla. Facken ser tågentreprenören MTR som ett antifackligt bolag. Men MTR menar att man bara har olika syn på vad som behöver förhandlas enligt Medbestämmandelagen.
22 september 2023 kl 07:00 av Arbetsvärlden

Därför borde du lyssna på tjejers tjatter

Det isar till i mig under 12-åringens utvecklingssamtal. Dottern är klart med i matchen men dålig på att visa det, menar läraren. Killarna däremot. . .
21 september 2023 kl 10:31 av Arbetsvärlden

Strejker gjorde facket poppis i USA

De omfattande strejkerna i Hollywood och bilindustrin i USA är ihärdiga, skickligt orkestrerade – och oerhört populära. För första gången på många år har de amerikanska facken rejäl medvind.
21 september 2023 kl 09:38 av Arbetsvärlden

”Massflykt” från MTR:s Mälartåg

I skuggan av konflikterna på pendeltåget i Stockholm har personalen på Mälartåg fått nog av entreprenören MTR:s personalpolitik. I rådande förarbrist lämnar nu både tågvärdar och förare, trots att det innebär ett lönetapp på flera tusen kronor. I Gävle hoppar över hälften av.
20 september 2023 kl 12:16 av Arbetsvärlden

TCO: Budgeten sviker välfärden och klimatet

Regeringen "backar in i framtiden" vad gäller klimat och välfärd, anser TCO:s ordförande Therese Svanström. Men hon ger tummen upp åt mer pengar till CSN och etableringsjobb.
20 september 2023 kl 11:03 av Arbetsvärlden

Statskontoret kan försvinna när regeringen sparar

Regeringen vill spara en extra miljard på statens förvaltning. Facket ST:s ordförande Britta Lejon menar att besparingarna är "att be om problem med kärnverksamheterna".