Transportarbetaren är tidningen för Transports medlemmar – bland dem finns chaufförer, hamnarbetare, väktare, sopgubbar, tidningsbud och anställda på terminaler, gummiverkstäder, bensinstationer och flygplatser.

29 maj 2024 kl 10:11 av Transportarbetaren

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.
28 maj 2024 kl 16:20 av Transportarbetaren

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.
27 maj 2024 kl 14:51 av Transportarbetaren

Medlare utsedda om kabinavtal

Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.
24 maj 2024 kl 14:50 av Transportarbetaren

Fängelsedom för smuggling överklagad

I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.
22 maj 2024 kl 09:00 av Transportarbetaren

Drönare och självkörande fordon i flygplatsforskning

Mittuniversitetet har gjort flera framsteg i forskningen om ny teknik på flygplatserna. De gör bland annat tester med självkörande fyrhjuling och drönarövervakning.
20 maj 2024 kl 14:18 av Transportarbetaren

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?
18 maj 2024 kl 12:58 av Transportarbetaren

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.
17 maj 2024 kl 09:00 av Transportarbetaren

Planerar åkerierna för extremväder?

Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?
16 maj 2024 kl 12:00 av Transportarbetaren

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.
15 maj 2024 kl 08:00 av Transportarbetaren

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.