Transportarbetaren är tidningen för Transports medlemmar – bland dem finns chaufförer, hamnarbetare, väktare, sopgubbar, tidningsbud och anställda på terminaler, gummiverkstäder, bensinstationer och flygplatser.

27 februari 2024 kl 14:28 av Transportarbetaren

AV: Arbetslivskriminalitet växande samhällsproblem

Arbetsmiljöverket stärker arbetet mot kriminalitet i arbetslivet. Myndigheten förutspår att problemen med kriminella aktörer kommer att öka ytterligare.
22 februari 2024 kl 10:50 av Transportarbetaren

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.
20 februari 2024 kl 14:34 av Transportarbetaren

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.
19 februari 2024 kl 09:12 av Transportarbetaren

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.
14 februari 2024 kl 14:24 av Transportarbetaren

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.
14 februari 2024 kl 12:00 av Transportarbetaren

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack.
– Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
13 februari 2024 kl 11:39 av Transportarbetaren

Rapport: De tjänar 73 gånger mer än lastbilschaufförerna

Den ekonomiska eliten i näringslivet tjänar motsvarande 73,4 gånger en heltidsarbetande lastbilschaufför, enligt LO:s årliga rapport Makteliten.
12 februari 2024 kl 16:59 av Transportarbetaren

Finsk storstrejk fortsätter

Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.
12 februari 2024 kl 13:31 av Transportarbetaren

Transport med i upprop för sänkt arbetstid


Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.
7 februari 2024 kl 14:50 av Transportarbetaren

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.