Vårdfokus har legitimerade sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som målgrupp. Vårdfokus är medlemstidning för Vårdförbundet.

14 maj 2024 kl 09:14 av Vårdfokus

Inga överlämningsmöten på kvällstid för skolsköterskor vid blockad: ”Måste vara lojala”

För Helsingborg stads 38 skolsköterskor kan övertidsblockad om en knapp vecka innebära att de inte hinner med alla vaccinationer, hälsosamtal och överlämningar mellan stadier som ska ske innan vårterminen är slut, enligt huvudskyddsombudet Torgny Öhrn som själv arbetar på Maria Parkskolan med över 1 100 elever.
13 maj 2024 kl 09:27 av Vårdfokus

Sjuksköterskan som blev stressforskare: ”Min kropp klarade inte av skiftgången”

Emma Brulin har helikopterperspektiv på vårdpersonalens arbetsmiljö. Den före detta sjuksköterskan leder i dag flera forskningsprojekt om bland annat stress och utbrändhet, och har anlitats som expert i den allt mer infekterade frågan om 11 timmars dygnsvila. "Det är komplext och svårt. Jag har ingen lösning. Men arbetsbelastningen är en viktig faktor som man behöver ta hänsyn till", säger hon till Vårdfokus.
8 maj 2024 kl 08:24 av Vårdfokus

Många interventioner vid förlossningar sker utan samtycke

Vaginala undersökningar, perinealskydd och klipp upplevs som mer negativa om den födande inte fått möjlighet att ge sitt samtycke före. ”Vi är inte så bra på att involvera kvinnorna och min forskning visar att vi måste bli bättre” säger barnmorskan Cecilia Häggsgård.
7 maj 2024 kl 14:31 av Vårdfokus

Vårdpersonal är inga oxar

Snart har det gått två veckor sedan Vårdförbundets övertidsblockad bröt ut och nu har det dessutom varslats om en utökning av blockaden till 29 kommuner. Allt för att få arbetsgivarna till förhandlingsbordet och att inse att det handlar om att se det mänskliga perspektivet. Om ett hållbart arbetsliv. Du och dina arbetskamrater är ryggraden i vården och förtjänar all respekt. Mår du och ni bra mår också samhället bra.
7 maj 2024 kl 13:53 av Vårdfokus

Patienter kan bli utan smärtlindring när hemsjukvården tas in i konflikten: ”Etiskt dilemma”

Borlänge är en av 29 kommuner som ingår i Vårdförbundets utökade varsel. Helena Englund och Helena Enblom arbetar på särskilt boende respektive hemsjukvården och tycker att det är positivt att konflikten nu även ska omfatta dem. ”Allmänheten känner inte till vilken avancerad sjukvård som bedrivs i kommunerna”, säger Helena Enblom. Men hon ser också risker i form av etiska dilemman och att kollegor säger upp sig.
7 maj 2024 kl 12:13 av Vårdfokus

”Jag ville undersöka varför så många stannar kvar i yrket trots villkoren”

30 sjuksköterskors vardag skildras i en ny bok av mångåriga Vårdfokus-medarbetaren Helena Mirsch. Det handlar bland annat om drivkrafter, starka upplevelser och hur de valt sina specialområden. ”Jag blev berörd av hur mycket av arbetet som både går ut på att rädda liv och att göra döden värdig”, säger författaren.
6 maj 2024 kl 11:28 av Vårdfokus

Vårdförbundet varslar om utökad blockad

5 000 medlemmar i 29 kommuner berörs när Vårdförbundet utökar den pågående konflikten. 200 av dem arbetar i Halmstad kommun. ”Vi visste inte att det var på gång och trodde väl inte att vi skulle ingå om det blev av”, säger Anna-Karin Liljedahl, ledamot i Vårdförbundet Hallands avdelningsstyrelse.
6 maj 2024 kl 09:51 av Vårdfokus

Har jag rätt till terminalglasögon?

I mitt arbete som sjuksköterska behöver jag dokumentera mycket. Har märkt att jag kisar ofta när jag ska göra det och att jag lättare får ont i huvudet. Behöver inte glasögon i övrigt. Kan jag begära terminalglasögon av arbetsgivaren?
6 maj 2024 kl 09:50 av Vårdfokus

Är det lagligt att spela in samtal med kollegor?

Jag jobbar som sjuksköterska i en region. Flera gånger har det hänt att jag fått direktiv av såväl chef som kollegor som de sedan påstår att de inte sagt. Det gör mig frustrerad. Är det lagligt att spela in ett samtal med en kollega eller chef?
6 maj 2024 kl 09:49 av Vårdfokus

Förskjuten arbetstid

Kan jag få ersättning för förskjuten arbetstid?
3 maj 2024 kl 13:58 av Vårdfokus

Felaktigt skyddsarbete kan kosta regionerna miljoner: ”De missbrukar avtalet”

Antalet rapporter om skyddsarbete fortsätter att strömma in till Vårdförbundet under den pågående övertidsblockaden. Nu har facket begärt skadestånd i 105 fall. ”Det här visar att arbetsgivaren planerar hälso- och sjukvården utifrån resurser som inte finns”, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.
3 maj 2024 kl 11:26 av Vårdfokus

Specialavsnitt: Tre röster från blockaden

Konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona har pågått en dryg vecka och 63000 medlemmar är uttagna i övertidsblockad. I det här specialavsnittet av Vårdfokuspodden hör du tre av dem berätta om sina tankar kring blockaden.
2 maj 2024 kl 10:40 av Vårdfokus

Kultur styr mer än riktlinjer hur oxytocin används

10 av landets 21 regioner har inte ändrats sin definition om när förlossningen är i aktiv fas, visar Vårdfokus granskning.
2 maj 2024 kl 10:40 av Vårdfokus

Kliniken som använder minst syntetiskt oxytocin hos förstföderskor

De regionala skillnaderna i användning av värkstimulerande dropp är stora. Förlossningen i Ystad ligger lägst i landet bland förstföderskor och det är ingen slump.
2 maj 2024 kl 10:37 av Vårdfokus

Minna förlorade livmodern – så blev oxytocin stapelvara i förlossningsvården

Oxytocin är en av få behandlingar vid värksvaghet. Men det kan riskera hälsan för både mamman och barnet om det ges på fel sätt. För Minna Axelsson bidrog droppet till en katastrof.