Transportarbetaren är tidningen för Transports medlemmar – bland dem finns chaufförer, hamnarbetare, väktare, sopgubbar, tidningsbud och anställda på terminaler, gummiverkstäder, bensinstationer och flygplatser.

15 maj 2024 kl 08:00 av Transportarbetaren

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.
14 maj 2024 kl 14:01 av Transportarbetaren

Tesla-konflikten utökas

Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.
14 maj 2024 kl 12:00 av Transportarbetaren

Veckors väntan på friande blodprov

Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.
14 maj 2024 kl 08:00 av Transportarbetaren

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.
13 maj 2024 kl 14:03 av Transportarbetaren

LO-kongress i fyra dagar

Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.
8 maj 2024 kl 11:48 av Transportarbetaren

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.
7 maj 2024 kl 11:59 av Transportarbetaren

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.
6 maj 2024 kl 14:15 av Transportarbetaren

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.
2 maj 2024 kl 14:08 av Transportarbetaren

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.
29 april 2024 kl 15:29 av Transportarbetaren

Går du runt på att köra taxi?

Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?