Publikt är en nyhetstidning med fokus på statligt ägda och statligt finansierade verksamheter. Publikt ges ut av Fackförbundet ST.

29 april 2024 kl 16:18 av Publikt

Arbetsgivarverket får ny förhandlingschef

I augusti tillträder Andreas Nyström som Arbetsgivarverkets förhandlingschef. ”Att vara förhandlingschef på Arbetsgivarverket ser jag som den mest intressanta rollen att få arbeta med inom partssystemet", konstaterar han på arbetsgivarorganisationens sajt.
29 april 2024 kl 16:02 av Publikt

Förnyad JO-kritik mot myndighet

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, får återigen kritik av Justitieombudsmannen, JO, för långsamhet vid utlämnande av offentliga handlingar. JO konstaterar att IVO inte varit i närheten av att leva upp till skyndsamhetskravet.
29 april 2024 kl 15:23 av Publikt

Sjukfrånvaron i staten minskar

Den totala sjukfrånvaron i staten var 3,7 procent 2023. Det är en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med året innan, visar ny statistik från Arbetsgivarverket. Högst sjukfrånvaro hade Statens institutionsstyrelse med 7,9 procent.
29 april 2024 kl 15:20 av Publikt

Facket kritiskt mot att landshövdingen satsar på palatset

Utökad budget för representation på Tessinska palatset – men mindre pengar till att fylla vakanser och fortbildning. ST inom Länsstyrelsen i Stockholms län är kritiskt till prioriteringarna när myndigheten ska spara. ”Vi har inte ett visst antal tjänster för att vi ska kunna pilla oss i naveln”, säger avdelningsordförande Lisa Palmér.
29 april 2024 kl 15:19 av Publikt

Normalt att dela cell i häktet i framtiden

Att dela cell ska bli det nya normala för den som blir häktad framöver, konstaterar Kriminalvården i ett pressmeddelande. Det närmaste halvåret kommer närmare 300 häktesplatser att inrättas genom dubbelbeläggning.
29 april 2024 kl 15:03 av Publikt

Effektiveringskrav riktas mot UHR

Universitets- och högskolerådet, UHR, behöver bli effektivare. Det är Statskontorets bedömning efter en myndighetsanalys. I sin rapport till regeringen påpekar Statskontoret också att UHR inte på länge haft några krav utifrån att sänka kostnaderna.
26 april 2024 kl 08:49 av Publikt

Statens servicecenter varnar för företag som säljer bokningar

Statens servicecenter varnar för ett företag som erbjuder sig att boka tid för att ansöka om id-kort. Att boka tid hos Statens servicecenter är gratis, men företaget tar ut en avgift på 400 kronor. Myndigheten har gjort en polisanmälan.
26 april 2024 kl 08:34 av Publikt

Utbetalningsmyndigheten deltar i samverkan mot brott

Regeringen har beslutat att Utbetalningsmyndigheten ska delta i statens myndighetsgemensamma satsning mot den grova och organiserade brottsligheten. "För att knäcka den organiserade brottsligheten behövs en kraftsamling från hela samhället", framhåller finansminister Elisabeth Svantesson, M, i ett pressmeddelande.
25 april 2024 kl 13:38 av Publikt

50 mindre myndigheter kallas till utredare

50 myndigheter har i ett första steg valts ut i den översyn av mindre myndigheter som pågår, rapporterar Magasin K. Enligt tidningen har företrädare för myndigheterna kallats till möten med utredaren Ulf Bengtsson i maj.
25 april 2024 kl 13:20 av Publikt

Försäkringskassan utökar telefontiderna efter kritik

Försäkringskassan utökar sina telefontider kraftigt efter kritiken mot att allmänheten inte kommer fram till myndigheten. STs avdelningsordförande Thomas Åding säger att facket har förståelse för ambitionen att öka tillgängligheten, men invänder mot såväl omfattningen som den korta framförhållningen. "En konsekvens av detta blir längre handläggningstider", framhåller han.
25 april 2024 kl 13:18 av Publikt

Flera varslade har blivit omplacerade

Ännu pågår förhandlingar om de varsel som lagts inom Arbetsförmedlingen, men redan nu står det klart att en del kommer att lösas med omplaceringar. Det finns dock en oro för ytterligare neddragningar, säger ST-avdelningens ordförande Åsa Johansson.
25 april 2024 kl 13:16 av Publikt

Stort gap mellan mäns och kvinnors pensioner

Även om mäns och kvinnors löner skulle bli jämställda i dag, skulle det ta upp till 50 år innan pensionerna också blev det, enligt Jämställdhetsmyndighetens analys. Myndigheten efterlyser därför en översyn av systemet.
25 april 2024 kl 13:07 av Publikt

Anställd kan sägas upp till följd av låg aktivitet

I flera år ska den anställda kvinnan ha undvikit arbete, tagit för långa raster och skrivit upp övertid, enligt arbetsgivaren. Nu vill Arbetsförmedlingen att myndighetens personalansvarsnämnd ska ta ställning till om hon ska sägas upp.
25 april 2024 kl 08:16 av Publikt

Skatteverket ökar antalet kontrollbesök

Skatteverket har skalat upp antalet kontrollbesök inom folkbokföringen. Hittills i år har myndigheten gjort över 1 400 kontrollbesök, att jämföra med 940 under hela förra året. ”Besöken kan vara den sista pusselbiten som behövs för att få klarhet”, förklarar samordnaren Cajsa Toresten.
24 april 2024 kl 08:43 av Publikt

Varning vanlig påföljd i statliga personalärenden

Under fjolåret avgjordes i snitt sju ärenden i veckan av statliga myndigheters personalansvarsnämnder. Nästan tre av fyra fall slutade med en påföljd för de statsanställda som anklagades för fel eller brott i tjänsten. Det är dock stora skillnader mellan antalet fall i myndigheternas personalansvarsnämnder, visar statistiken.