Vi Lärare bevakar frågor inom skola och utbildning. Vi Lärare är Sveriges Lärares medlemstidning.

8 maj 2025 kl 17:57 av Vi Lärare

Experten: Frågorna din rektor inte får ställa

Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist hävdar att han känner till efterforskningsförbudet. Ändå ställde han frågor som justitekanslern anser vara brottsliga. Vi Lärare bad yttrandefrihetsexperten Nils Funcke räta ut några frågetecken.
8 maj 2025 kl 15:15 av Vi Lärare

Maria Wiman: Blir vi verkligen bättre av all fortbildning?

Vi kanske måste våga fundera på vad man kunde göra med tiden istället för att kompetensutvecklas i tid och otid, skriver Maria Wiman. 
7 maj 2025 kl 19:58 av Vi Lärare

Läraren har köpts ut av skolan – grät i rätten

Tumultet på Engelbrektsskolan innebar slutet för en lärare. – Jag tycker det är problematiskt att rektorn varit i tjänst på skolan under den här processen och att det i stället slutade med att vår medlem fick lämna skolan, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare.
7 maj 2025 kl 19:43 av Vi Lärare

Rättegången mot rektorn: ”Han luskade 4–5 gånger”

Rättegången mot Engelbrektsskolans rektor Tomas Hultqvist hölls på onsdagen. – Om det här inte leder till en fällande dom finns inte mycket kvar av det rättsliga skyddet för efterforskningsförbudet, säger Erik Mårild, jurist hos Justitiekanslern.
7 maj 2025 kl 10:25 av Vi Lärare

”Vill ni inte ha lärare i framtiden, SKR?”

”I den pågående avtalsrörelsen mellan lärarna och de kommunala huvudmännen ser vi ingen vilja till samarbete. Ingen vilja till förhandling. SKR säger sig värna den svenska modellen, men i förhandlingarna har man varit ytterst nonchalant när det kommer till lärarnas krav”, skriver Adam Kedert, ordförande för Sveriges Lärarstudenter.
7 maj 2025 kl 08:41 av Vi Lärare

Faktorerna som skyddade lärarna – och som försvann

Reglerad undervisningstid och maxtak för antal elever i klassen. Två faktorer som skyddade lärarna och undervisningen. Nu befinner sig lärarna i medling med SKR och Sobona om reglerad undervisningstid. Arbetsgivaren har hittills stått fast i sitt motstånd.
6 maj 2025 kl 19:12 av Vi Lärare

Nya siffror: Så mycket kan undervisningstiden minska

Nästan en hel arbetsvecka. Så många fler timmar undervisar lärare på högstadiet idag, jämfört med om förslagen i regeringens utredning blir verklighet. För låg- mellanstadie- och gymnasielärare handlar det om ett tjugotal timmar. – Det är hög tid att återreglera svensk skola, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
6 maj 2025 kl 15:19 av Vi Lärare

Här är nya lagarna om skolan för hösten 2025

Nytt professionsprogram, ny läroplan på gymnasiet och skolbibliotek på varje skola. Vi Lärare listar lagändringarna som träder i kraft efter halvårsskiftet 2025.
6 maj 2025 kl 15:05 av Vi Lärare

Replik: ”Per Måhl har fel om betygen”

”Enligt mig feltolkar Per Måhl betygsutredningen”, skriver gymnasieläraren John Nilsson.
5 maj 2025 kl 14:32 av Vi Lärare

Lärarens betyg på regeringens skolförslag

”Är jag hoppfull att min arbetssituation förbättras om regeringsförslagen blir verklighet? Det korta svaret är nej. Men för att svara på riktigt behöver vi börja i andra änden” skriver gymnasieläraren Anna Knutson Savelid.
5 maj 2025 kl 14:23 av Vi Lärare

Så slår utredningarna mot gymnasiets nya läroplan

Nya läroplanen för gymnasiet, Gy25, har inte hunnit införas helt – men röster höjs redan för att den behöver göras om. – Den riskerar att bli ett utdaterat stickspår innan den ens implementerats, säger Anne Pihlo, ordförande för Sveriges Lärares nationella skolformsförening för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
5 maj 2025 kl 14:05 av Vi Lärare

”En amerikansk sed att adoptera av svensk skola”

”Alla veckor bör vara 'Teacher Appreciation Week', men kanske vi kan börja med vecka 19. Sverige har lånat några traditioner från USA, och jag vill gärna slå ett slag för att vi adopterar den här också” skriver Ryan Jurison.
2 maj 2025 kl 16:03 av Vi Lärare

Förskola anmäldes för planeringsdag – frias av JO

När en förskola i Varberg hade planeringsdag krävde en vårdnadshavare kompensation för förlorade timmar. Det fick han inte och JO-anmälde därför förskolan. Nu ger JO förskolan rätt.
2 maj 2025 kl 11:06 av Vi Lärare

”Därför haltar kritiken mot skrivundervisnings-råden”

Robert Walldén, en av de utsedda granskarna av Skolforskningsinstitutets översikt, menar att kritiken mot råden om skrivundervisning träffar fel.
2 maj 2025 kl 10:25 av Vi Lärare

”Stötta lärarkollegor – i hela världen”

”I Sverige finns mycket att göra för att lärare ska kunna bedriva god undervisning. Men det är också viktigt att stötta lärarkollegor runt om i världen. Vi står bakom ”Protect Education in Emergencies” – och Sveriges Lärare behöver agera”, skriver Terje Adkins, Sveriges Lärare Göteborg.
30 april 2025 kl 13:07 av Vi Lärare

Avtalsstriden: Ökad splittring efter SKR-nej till lärarnas krav

Nu fördjupas den politiska splittringen i motståndet mot regleringar av lärares undervisningstid. Centerpartiet öppnar för regleringar inom kollektivavtalet, efter att Liberalerna inom Sveriges kommuner och regioner (SKR) gjort detsamma. Men Socialdemokraterna, som styr SKR, vägrar svara på Vi Lärares fråga om de är för eller emot regleringar av lärares undervisningstid.
30 april 2025 kl 12:58 av Vi Lärare

”Behörighetskris i anpassad skola”

Antalet elever i anpassad grundskola har ökat med 7,5 procent sedan föregående läsår, enligt Skolverket. Samtidigt sjunker behörigheten. Nu kräver Riksförbundet FUB regeringsinsatser.
30 april 2025 kl 12:12 av Vi Lärare

”Fem krav för att betyg ska få positiva effekter”

Det finns fem villkor som måste vara uppfyllda för att betyg ska bli likvärdiga och prov ska ge positiva effekter, skriver betygsforskaren Pehr Måhl.
30 april 2025 kl 11:42 av Vi Lärare

Skolverket: Hög kvalitetsrisk med digitala proven

Riksrevisionens granskning av myndigheters digitaliseringsprojekt visar problem med ökade kostnader och förseningar. Ett av de granskade projekten är Skolverkets provplattform – där Skolverket själva uppger att risken för kvalitetsproblem är hög.
30 april 2025 kl 10:20 av Vi Lärare

Wiman: Sluta ge oss dunderhonung – vi vill hellre vara coola farmor

”Dagens skolpolitiker resonerar som Bamse. De vill ordinera dunderhonung till Sveriges lärare. Men vi har inte råd med kortsiktiga adrenalinsfyllda lösningar. Vi måste få tid och lugn att se varje drake, att plocka fram vår inre farmor”, skriver Maria Wiman.