Dagens Arbete är en tidning för medlemmar i fackförbunden IF Metall, GS och Pappers. Industriarbetslivets villkor är tidningens huvudfokus. Dagens Arbete ges ut av Dagens Arbete AB.

14 maj 2024 kl 04:00 av Dagens arbete

Joakim spetsades av självkörande gaffeltruck: ”Mitt liv blir aldrig sig likt”

Truckgaffeln kom från ingenstans och trängde rakt igenom Joakim Carlssons lår. I tre skräckfyllda timmar satt han fast. Nu, tre år efter arbetsplatsolyckan, tvingas företaget betala dryga böter. – Mitt liv blir sig aldrig likt, säger Joakim. Det var tidigt på morgonen i augusti 2021 som polis, ambulans och räddningstjänst larmades till Carlsbergs bryggeri i […]
13 maj 2024 kl 15:54 av Dagens arbete

Vänsterpartiet föreslår ”Lex Tesla” efter DA:s avslöjande – ska stoppa strejkbrytare

Som en reaktion på Dagens Arbetes avslöjande föreslår Vänsterpartiet under sin senaste partikongress en ”Lex Tesla”. ”Man ska inte kunna ta in strejkbrytare i varken Sverige, Grekland eller Irland,” säger Jonas Sjöstedt (V).
13 maj 2024 kl 04:00 av Dagens arbete

Charbel stämde Scania och vann jobbet tillbaka – men segern blev kortvarig: ”Tillbaka på noll”

Charbel Youno sparkades från Scania – anklagad för att ha stulit en tröja. I tingsrätten vann han sin anställning tillbaka. Men det som först såg ut som en seger har nu fått en besk eftersmak.
10 maj 2024 kl 04:00 av Dagens arbete

Så har Tesla motarbetat facket – runt om i världen

Det är inte bara i Sverige som Tesla vägrar kollektivavtal och tar in strejkbrytare. I flera länder har företaget slagit ner på facket – i vissa fall i strid med lagen.
9 maj 2024 kl 04:00 av Dagens arbete

Rysk inblandning i Malmbaneurspårning avfärdas

I internationell media har de två urspårningarna på Malmbanan framställts som misstänkta ryska sabotage. Det avfärdas från svenskt håll.
8 maj 2024 kl 17:00 av Dagens arbete

Slumrande koppargruva i Kiruna väcks till liv 

Den gamla koppargruvan Viscaria får öppnas igen. Men det nya bolaget måste ta hänsyn till natur och rennäring. Den stängda gruvan Viscaria utanför Kiruna får öppnas upp igen. Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har beviljat företaget Copperstone ett miljötillstånd för gruvbrytning av koppar och järnmalm. Men öppningen av den gamla gruvan sker med vissa […]
8 maj 2024 kl 10:18 av Dagens arbete

Därför är förstamajtalen så viktiga

Vi kan skapa samhället vi vill ha om vi gör det tillsammans.
8 maj 2024 kl 04:00 av Dagens arbete

Uppsägningar på Hydro efter Teslablockad – ett spel för gallerierna, enligt facket

Hydro Extrusions säger upp 19 medarbetare efter IF Metalls blockad i Teslakonflikten. Men fackklubben menar att det verkliga skälet är att få rubriker mot IF Metall. – Alla ser att vi inte har någon arbetsbrist, säger Michael Lönn, verkstadsklubbens ordförande. I mitten av januari i år varslades 20 anställda om uppsägning på Hydro Extrusions i […]
7 maj 2024 kl 14:19 av Dagens arbete

Han föreslås som ny LO-ordförande

Kocken och Hotell- och restaurangfackstoppen Pim van Dorpel blir valberedningens kandidat till LO-ordförande. Samtidigt föreslås IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä bli avtalssekreterare.
7 maj 2024 kl 04:00 av Dagens arbete

En stålman lämnar sin post: ”Här finns potentialen att förändra världen”

Martin Lindqvist slutar som vd för SSAB efter 26 år i företaget. För DA berättar han om sitt nära samarbete med facket, omsvängning till grönt stål och varför han så ofta synts ute i produktionen.