Kommunalarbetaren skriver om yrkesfrågor, fackliga frågor och samhällsfrågor. Kommunalarbetaren ges ut av Svenska Kommunalarbetareförbundet.

14 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Fler vill jobba extra i äldreomsorgen i sommar – samtidigt som de har semester

Borås går mot strömmen. Här har ansökningarna till sommarjobb i äldreomsorgen ökat med 60 procent. En återvändarbonus är ett skäl. Men de ser också allt fler sökande som redan har en annan anställning – som vill jobba extrapass.
13 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Längre arbetspass och undantag från viloreglerna – så ska bemanningen lösas inom äldreomsorgen i sommar

Reglerna om vila och arbete försvårar sommarbemanningen inom äldreomsorgen i många kommuner. Som en del av krisberedskapen ser Hjo kommun över möjligheterna att söka undantag för att kunna skapa längre arbetspass. – Det är inte okej någonstans, säger Kjell Karlsson, lokalombudsman för Kommunal.
8 maj 2024 kl 14:14 av Kommunalarbetaren

Barnskötarutbildningarna ska ses över och bli mer anpassade till arbetet på förskolan

Utbildningarna för bli barnskötare måste anpassas mer till arbetet på förskolan, anser regeringen. Det handlar både om innehållet i utbildningarna och att språknivån hos studenterna behöver förbättras. Kommunal välkomnar beskedet.
7 maj 2024 kl 09:12 av Kommunalarbetaren

Han föreslås bli ny LO-ordförande

Det blir HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel som föreslås som ny LO-ordförande. Valberedningen är nu klar med sitt förslag till ny LO-ledning. Kommunals förbundssekreterare Jessica Leiding föreslås blir ny andra vice ordförande.
7 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Personalen slutkörd på hemtjänsten – facket har anmält kommunen: Fular med dygnsvilan

Sedan i fjol har närmare 20 medarbetare inom hemtjänsten i Alvesta slutat, enligt Kommunal. Orsaken är konstant stress och förlorad arbetsglädje. – Jag kände att jag vill komma bort härifrån, ingenting är bra längre, säger en av undersköterskorna som har sagt upp sig. 
6 maj 2024 kl 11:00 av Kommunalarbetaren

När regionen ska spara pengar får undersköterskor tvätta och städa  

När Region Dalarna behöver spara pengar måste vårdpersonalen tvätta och städa. Orsaken är att regionen ska ta bort omkring 40 tjänster inom det vårdnära serviceteamet.
6 maj 2024 kl 09:05 av Kommunalarbetaren

Rib-avtalet 2024 klart – ersättning vid beredskap höjs

Beredskapsersättningen höjs med över fyra procent för deltidsbrandmän i Kommunals nya avtal med SKR och Sobona för räddningstjänst i beredskap, rib-avtalet. Däremot ligger tjänstgöringsersättningen kvar på samma nivå, 184,10 per timme.
6 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

När minutstyrningen försvann räckte tiden till både jobb och fritid: ”Tänker inte på vad klockan är”

Snabba steg på hala gator har blivit promenader i lugnt tempo. Övertid, sjukdom och cykelolyckor har minskat. På Svartbäckens hemvård i Uppsala är minutstyrningen borta och likaså stressen.
3 maj 2024 kl 13:16 av Kommunalarbetaren

Misstänkt fall av människohandel mot bärplockare – företagare åtalas

Två personer har åtalats för människohandel. Misstankarna mot de två, som suttit häktade ett halvår, gäller hur de behandlat nio thailändska bärplockare i Västerbotten förra sommaren.
3 maj 2024 kl 06:30 av Kommunalarbetaren

Kortare ramtider för bussförare i Göteborg – hoppas locka fler till yrket

Bussföretaget Keolis har kortat den så kallade ramtiden för bussförarna i Göteborg. Förut låg den på avtalets max: 13 timmar. Nu är den nere på 10.  – Det här gör att man kommer hem snabbare, säger Erling Lauge, skyddsombud för Kommunal.